Dit is hoeveel landbouwgrond jouw kerstdiner vergt

Met een door wetenschappers ontwikkelde calculator krijg je inzage in de hoeveelheid land die nodig is om al dat lekkere eten dat we tijdens de feestdagen op tafel zetten, te produceren.

De feestdagen staan voor de deur! En dat staat bij veel gezinnen synoniem voor een heerlijk kerstdiner. Veel mensen pakken uit met een uitgebreid meergangen menu. Want kerst is het perfecte moment om eens lekker lang te tafelen. Tegelijkertijd kan het ook interessant zijn om stil te staan bij de impact van al dat lekkere eten. Want wat we eten heeft een grote invloed op de hoeveelheid land die nodig is om al dat voedsel te produceren.

Landbouw
Meer dan een derde van het ijsvrije landoppervlak wordt momenteel gebruikt voor landbouw. Inheemse vegetatie, waaronder bossen, hebben hiervoor dus moeten wijken. En daarmee heeft het voedsel dat wij eten een grote invloed op de wereldwijde water-, voedingsstof- en koolstofcycli. Bovendien wordt het landgebruik beïnvloed door het aantal mensen op aarde, hoe het voedsel wordt geproduceerd en natuurlijk onze voedselvoorkeur. Sommige producten, zoals vlees en melk, vereisen bijvoorbeeld relatief meer land dan andere.

Dieet
Je dieet bepaalt dus eigenlijk hoeveel landbouwgrond je gebruikt. Iemand die bijvoorbeeld nooit vlees eet en melk drinkt, gebruikt minder landbouwgrond dan iemand die dat wel doet. Tot nu toe was er echter maar weinig informatie gemakkelijk beschikbaar voor consumenten om zich meer bewust te worden van het landgebruik van hun specifieke dieet. Maar daar hebben Nederlandse onderzoekers nu verandering in gebracht.

Rekenhulp
Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben namelijk in een nieuwe studie een online rekenhulp ontwikkeld. Hiermee kun je aan de hand tien vragen het virtuele landgebruik van je eigen dieet vaststellen. De calculator vuurt vragen op je af die te maken hebben met je eetgewoontes. En aangezien vooral dierlijke producten bepalend zijn voor de hoeveelheid land die nodig is om voedsel te produceren, is de calculator met name daarop gericht.

Hoe werkt het?
In de calculator geef je aan hoe vaak per week je rundvlees, varkensvlees, gevogelte, schaap, lam, vis, melk, kaas of eieren eet. Deze informatie wordt vervolgens gecombineerd met hoeveel je eet in vergelijking met anderen. Ook wordt gekeken wat het belangrijkste hoofdgewas is (knolgewassen, zoals aardappels, of granen). De calculator geeft dan aan welk percentage van het landoppervlak nodig zou zijn om voedsel te verbouwen als de gehele wereldbevolking hetzelfde dieet als jij zou volgen.

Verschillen
De calculator is getest op 23 nationale diëten. En de resultaten vertonen een sterke overeenkomst met eerdere onderzoeksgegevens. De onderzoekers vonden grote verschillen tussen verschillende landen. Als iedereen er bijvoorbeeld hetzelfde voedingspatroon als de gemiddelde Noord-Amerikaan op na zou houden, zou bijna het gehele oppervlak van onze aarde voor de voedselproductie nodig zijn. Kijken we echter naar het dieet van een gemiddelde Indiër, dan blijkt dat maar 16 procent van het landoppervlak vereist is. Daarnaast hielden de onderzoekers ook rekening met vier verschillende kenmerkende diëten namelijk een omnivoor, een flexitarisch, een vegetarisch en een veganistisch dieet. Ook hier sluiten de resultaten van de calculator goed aan op de bestaande literatuur. Zo tonen de onderzoekers aan dat landgebruik inderdaad afneemt wanneer de consumptie van dierlijke producten lager is.

Al met al kan de calculator een handig hulpje zijn om inzicht te krijgen in hoeveel land er nodig is om al dat lekkere eten waar we tijdens de feestdagen van smikkelen, te produceren. Zelf de calculator invullen? Klik dan op deze link en vervolgens op ‘Run’. Succes!

Vleesindustrie

Op dit moment wordt veel kostbare landbouwgrond opgeofferd aan de vleesindustrie. En dat drukt een behoorlijke stempel op ons klimaat. De huidige vleesindustrie genereert namelijk flink wat broeikasgassen en draagt op die manier bij aan de opwarming van de aarde. Zure regen, ontbossing, klimaatverandering, landafbraak en het verlies van biodiversiteit zijn stuk voor stuk gevolgen van onze intensieve veelteelt. Maar het kan ook anders. Want als we over zouden stappen op een meer plantaardig eetpatroon, zouden belangrijke ecosystemen die CO2 opnemen zich kunnen herstellen. Lees hier snel verder!

Bronmateriaal

"Bereken eenvoudig het landgebruik van uw dieet" - Universiteit Utrecht

Afbeelding bovenaan dit artikel: Jill Wellington via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd