Dit is de voorouder van de huismus

In het westen van China is een fossiel van een tweebenige vleesetende dinosaurus – de Haplocheirus sollers – opgegraven. De dino had een lange, smalle schedel met vele kleine tanden en was tussen de 1.90 en 2.30 meter hoog. Het dier leefde zo’n 160 miljoen jaar geleden en zou een verre voorouder van de vogel zijn.

De Haplocheirus sollers zou sterke bicepsen en voorpoten hebben gehad om primitieve hagedissen, kleine zoogdieren en reptielen te kunnen vangen. Het fossiel is een overblijfsel van een jong volwassen dier en werd in het westen van China aangetroffen.

“Het heeft unieke kenmerken, maar ook enkele kenmerken die vogels hebben,” vertelt onderzoeker Xu Xing. “Het beweegt de handen zijwaarts, net zoals vogels hun veren vouwen. Het hoofd, de wervelkolom, achterpoten en handen zijn vogelachtig.” Ondanks de overeenkomsten lijken de dinosaurussen die tot deze soort behoren meer op een vleesetende dino dan op een vogel. “Ze vertegenwoordigen een vroege fase in de evolutie van vogels, maar ze zijn geen vogels. Je kan zeggen dat het de vroege voorouders van vogels zijn en dat ze…heel langzaam in vogels veranderden.”

De dinosaurussoort behoort tot de familie Alvarezsauridae. De dinosaurussen die hier deel vanuit maken, lijken allemaal op vogels. Het gevonden fossiel is het oudste overblijfsel van deze familie en gaat hopelijk een nieuwe licht werpen op de evolutie van de vogel.

“We weten dat vogels van dinosaurussen afstammen. Maar de meeste originele fossielen komen uit het Krijt. Nu hopen we meer fossielen uit Jura te vinden. Zo kunnen we meer direct bewijs vinden om te bewijzen dat vogels van de dinosaurussen afstammen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd