Dit is de snelste robot op twee benen

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen de snelste robot met twee benen én knieën ontwikkeld. Haar naam? MABEL!

MABEL kan tot tien kilometer per uur wandelen. De robot loopt als een mens. “Het is verbazingwekkend,” stelt onderzoeker Jessy Grizzle. “Ik heb een machine nog nooit zo’n beweging zien maken.”

Hardloper
Wanneer MABEL loopt dan bevindt ze zich veertig procent van de tijd in de lucht. “Net als een echte hardloper,” merkt Grizzle op. Er zijn wel andere robots die zich snel kunnen voortbewegen, maar vaak hebben zij wielen. En als ze al ‘benen’ hebben, dan lopen ze niet als een mens.

Trappen
MABEL kan zowel op gelijke als ongelijke ondergronden wandelen en rennen. Doordat de robot loopt als een mens kan deze veel meer dan een robot die geen knieën heeft of het met wielen moet doen. Zo kan MABEL bijvoorbeeld leren om trappen te lopen.

Soldaat?
De onderzoekers zien voor MABEL dan ook wel een toekomst. Bijvoorbeeld als reddingswerker. Of soldaat. Natuurlijk moet er nog wel wat aan MABEL geschroefd worden. Een soldaat die in zijn eentje meer herrie maakt dan een heel leger is misschien niet zo heel handig. Maar: het begin is er!

Zie MABEL in actie komen in onderstaand filmpje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd