Dit is de oudste geweven jurk ter wereld!

Deze jurk – die ergens tussen 3482 en 3102 voor Christus gemaakt werd – gaat na nieuw onderzoek officieel de boeken in als ‘s werelds oudste geweven kledingstuk.

De jurk werd in 1913 samen met nog veel meer textiel uit een Egyptische tombe gehaald. Pas decennia later – in 1977 – werd de hele bundel textiel uitgebreid bestudeerd. En direct trok de jurk – die uit drie delen bestaat en gemaakt is van met de hand geweven linnen – de aandacht.

Oud
Al jaren denken onderzoekers dat de jurk wel eens het oudste Egyptische kledingstuk dat tot op heden ontdekt is, kan zijn. Sommigen denken zelfs dat het het oudste geweven kledingstuk ter wereld is. Maar onduidelijk bleef hoe oud de jurk nu precies was.

De jurk. Afbeelding: UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology).
De jurk. Afbeelding: UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology).
Dateren
Tot nu. Wetenschappers hebben de jurk gedateerd en ontdekt dat deze mogelijk nog ouder is dan werd gedacht. Ze weten voor 95 procent zeker dat deze tussen 3482 en 3102 voor Christus werd vervaardigd. “We hebben altijd vermoed dat de jurk uit de Eerste Dynastie stamde,” vertelt onderzoeker Alice Stevenson. En nu blijkt dat deze aan het begin of misschien zelfs nog voor het ontstaan van de Eerste Dynastie werd gemaakt.

De jurk spreekt tot de verbeelding. Wie droeg deze duizenden jaren geleden? Afgaand op de maat denken de onderzoekers aan een tiener of een zeer slanke vrouw. Dat de jurk daadwerkelijk gedragen is, weten de onderzoekers bijna zeker. Zo werd de jurk binnenstebuiten in de tombe aangetroffen en vertoont deze sporen van slijtage. De jurk – die aangeduid wordt als Tarkhan Dress – is momenteel te bezichtigen in het University College London Petrie Museum of Egyptian Archaeology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd