Dit is de mooiste foto die dit jaar van het heelal werd gemaakt

Elk jaar organiseert The Royal Observatory in Greenwich een wedstrijd waarin de mooiste foto die het afgelopen jaar van een object in het heelal werd gemaakt, wordt bekroond. En dat levert fantastische foto’s en diverse winnaars op.

De foto bovenaan dit artikel won in de categorie Deep Space en is bovendien aangeduid als de winnaar van 2012. De foto werd gemaakt door Martin Pugh. Op de foto zien we M51, ook wel bekend als de Draaikolknevel.

In de categorie Earth en Space was Masahiro Miyasaka de grote winnaar. Hij fotografeerde de sterrenhemel op verbluffende wijze.

Chris Warren ging er in de categorie Our Solar System met de prijzen vandoor. En wel door de Venusovergang te vereeuwigen.

Ook is er een speciale prijs voor jonge fotografen. En die werd gewonnen door Jacob von Chorus. Hij vereeuwigde de Pleiaden.

Beste nieuwkomer is Ananasby Lóránd Fényes met zijn foto van de Olifantenslurfnevel.

In de categorie People and Space won Laurent Laveder. Hij fotografeerde zichzelf op het moment dat Venus en Jupiter bijna naast elkaar aan de hemel lijken te staan.

Thomas Read won in de categorie Robotic Scope met een foto van het Zonnebloemstelsel.

Er kan er in elke categorie natuurlijk maar één de winnaar zijn. Maar vlak de andere deelnemers niet uit. Zo zijn er met name in de categorie Deep Space verbluffend mooie foto’s ingediend. Wat denkt u bijvoorbeeld van NGC 6960, gemaakt door Robert Franke?

Of dit kijkje in het sterrenbeeld Cepheus, gemaakt door Oleg Bryzgalov.

En ook in de categorie Earth and Space is nog veel meer moois te vinden. Bijvoorbeeld deze foto van Luc Perrot waarin de Melkweg werkelijk schittert boven de bossen.

Kunt u er geen genoeg van krijgen? Op de site van het Royal Observatory kunt u nog meer foto’s zien die niet gewonnen hebben, maar zeker wel de moeite waard zijn.

Bronmateriaal

"2012 winners" - RMG.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Martin Pugh.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd