Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte

Maanlander Beresheet crashte begin deze week op de maan.

Op het laatste nippertje ging het begin deze week fout. Na jaren van voorbereiding, een succesvolle lancering en aankomst in een baan rond de maan slaagde SpaceIL er niet in om lander Beresheet heelhuids op de maan te zetten. Hoe dichtbij SpaceIL was, blijkt wel uit de laatste foto die Beresheet vlak voor de crash maakte.

Op de foto zien we het oppervlak van de maan van wel héél dichtbij. Op het moment dat Beresheet deze foto maakte, was de lander nog maar vijftien kilometer van dat oppervlak verwijderd.

Onderzoek
Wat er tijdens de afdaling precies is misgegaan, wordt momenteel nog onderzocht. Een voorlopig onderzoek wijst er echter op dat Beresheet tijdens de afdaling een commando kreeg dat leidde tot een kettingreactie en resulteerde in de uitschakeling van de hoofdmotor, die vervolgens niet meer geactiveerd kon worden.

Beresheet 2.0
Hoewel de teleurstelling bij SpaceIL groot was, laat de organisatie het er niet bij zitten. Een paar dagen na de crash kondigde de organisatie al aan een nieuwe missie op poten te zetten. Het is dan ook een kwestie van tijd voor Beresheet 2.0 het luchtruim kiest.

SpaceIL is een Israëlische, private ruimtevaartorganisatie die in het kader van de Google Lunar XPrize een maanlander ontwikkelde en deze – nadat de Google Lunar Xprize zonder winnaar eindigde – op eigen houtje lanceerde. De lander had de boeken in moeten gaan als de allereerste private – oftewel niet door overheden gefinancierde – lander die voet op de maan zette. Maar het liep dus allemaal anders. Of de Israëlische organisatie er nog in gaat slagen om de allereerste private lander op de maan te zetten, is twijfelachtig. Verschillende oud-deelnemers van de Google Lunar XPrize hopen namelijk op korte termijn hun maanlanders en -rovers te lanceren en lijken SpaceIL dan ook te snel af te zijn.

Bronmateriaal

SpaceIL

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd