Dit is de allerlaatste foto van marsrover Opportunity

Het is een prachtige panorama van het uitgestrekte Marslandschap.

Vorige maand moesten we helaas afscheid nemen van marsrover Opportunity. Het befaamde robotwagentje vertoefde in totaal vijftien jaar op de rode planeet en heeft in die tijd heel wat onderzoek gedaan. Totdat een heftige stofstorm eind mei 2018 opdoemde en wekenlang standhield. Opportunity heeft deze storm jammer genoeg niet overleefd. Maar gelukkig had hij van tevoren nog wel goed om zich heen gekeken en plaatjes geschoten. Onderzoekers hebben van deze foto’s nu een 360 graden panorama samengesteld, waarop het Marslandschap in al zijn glorie te zien is.

Panoramafoto gemaakt door marsrover Opportunity. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Perseverance Valley
De panoramafoto bestaat uit 354 afzonderlijke afbeeldingen die Opportunity tussen 13 mei en 10 juni 2018 genomen heeft. Een paar frames (linksonder) blijven zwartwit, omdat de op zonne-energie werkende rover door de stofstorm niet de tijd had om die locaties goed en wel vast te leggen. De foto’s zijn gemaakt op wat Opportunity’s laatste rustplaats zal worden: Perseverance Valley. Deze Martiaanse vallei is gelegen aan de westelijke rand van de Endeavourkrater. “Deze laatste panaroma laat zien wat onze Opportunity rover tot zo’n opmerkelijke missie maakte,” zegt John Callas van NASA.

Panorama
Rechts van het midden zie je de rand van de Endeavourkrater verrijzen. Links daarvan doemen de bandensporen van Opportunity op, die zich vervolgens een weg door het landschap baande. Helemaal rechts en links bevindt zich de bodem van de Perseverance Valley. Dit is tot nu toe nog ongerept gebied op Mars. Toekomstige marsrovers zullen dit onontgonnen gebied verder gaan verkennen.

Acht maanden lang probeerden onderzoekers Opportunity weer aan de praat te krijgen en stuurden hem meer dan duizend commando’s. Maar helaas mocht het niet baten. Op 13 februari 2019 werd er daarom een einde gebracht aan de prachtige missie van marsrover Opportunity. De wetenschappelijke ontdekkingen van Opportunity droegen bij aan ons begrip over de geologie en het klimaat van Mars en legden de basis voor toekomstige robot- en bemande missies naar de rode planeet.

Bronmateriaal

"Opportunity's Parting Shot Was a Beautiful Panorama" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd