Dit inlegzooltje redt levens door landmijnen op te sporen

inlegzool

Colombiaanse ontwerpers hebben een wel heel vernuftig inlegzooltje bedacht. Het zooltje spoort met behulp van een ingebouwde metaaldetector landmijnen op en stuurt een waarschuwing wanneer de gebruiker van het inlegzooltje te dicht bij een landmijn in de buurt komt.

Het inlegzooltje beschikt over een vlakke spoel die op een geleidend materiaal is geprint en dienst doet als metaaldetector. Ook heeft het inlegzooltje een microprocessor en een radiotransmitter aan boord. Zodra het zooltje een object detecteert dat de eigenschappen van een landmijn heeft, stuurt het met behulp van de transmitter een waarschuwingssignaal naar een armband. Die armband laat de gebruiker zien waar de mijn zich precies bevindt.

De ontwerpers zien genoeg mogelijkheden voor het inlegzooltjes. Onder meer militairen, maar ook boeren en explosieven opruimingsdiensten zouden bij het zooltje gebaat zijn.

Afbeelding: SaveOneLife.
Afbeelding: SaveOneLife.

Op dit moment bevindt het zooltje zich nog in de concept-fase. De ontwerpers hopen daar echter snel verandering in te brengen.

Volgens Amnesty International zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog meer dan 400 miljoen landmijnen gebruikt. In landen als Afghanistan, Cambodja en Soedan zouden nog miljoenen actieve mijnen te vinden zijn. Elke maand zouden wereldwijd ongeveer 700 kinderen door toedoen van landmijnen sterven.

Bronmateriaal

"SaveOneLife" - Worlddesignerimpact.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SaveOneLife.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd