Dit Herbig–Haro-object is een lichtzwaard in de ruimte

The Force Awakens? Met een beetje fantasie zie je een lichtzwaard op de ruimtefoto van de week.

In werkelijkheid zie je hier een zogenoemd Herbig-Haro-object. Herbig-Haro-objecten zijn kleine emissienevels rondom jonge sterren, die ontstaan doordat de net gevormde sterren gas uitstoten. Dit geïoniseerde gas botst met een snelheid van meerdere honderden kilometer per seconde met andere gas- en stofwolken in de omgeving en hierdoor ontstaan deze nevels.

Op de ruimtefoto van de week zien we Herbig-Haro-object 111. De kosmische jet van HH111 is uitgelijnd met de rotatie-as van de jonge ster in het centrum van de foto. De foto is gemaakt met Hubble’s Wide Field Camera 3.

Hubble kiekt wel vaker Herbig-Haro-objecten, zoals eerder dit jaar. Toen observeerde de ruimtetelescoop sterrenwinden en kosmische jets van de ster IX Ori. In 2013 spotte Hubble een variabele ster – V633 Cassiopeiae – die aan de lopende band extreem heet gas de ruimte in blaast. Bij deze ster zijn twee Herbig-Haro-objecten te vinden, namelijk HH161 en HH164. Samen creëren ze een soort hoefijzerachtige vorm.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd