Oudere volwassenen die regelmatig eieren eten, lijken een kleinere kans te hebben om te overlijden, zowel aan hart- en vaatziekten als aan andere oorzaken.
Eieren zijn gezond. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Hoewel eieren lange tijd omstreden waren vanwege hun cholesterolgehalte, laat nieuw onderzoek zien dat het juist slim is om ze regelmatig op het menu te zetten.
Studie
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients toont aan dat oudere volwassenen die 1 tot 6 keer per week eieren eten, een lager risico hebben op overlijden dan mensen die zelden of nooit eieren eten. Dit geldt voor zowel hart- en vaatziekten als voor andere oorzaken van overlijden.
Studie
Onderzoekers trekken deze conclusie nadat ze gegevens van 8756 volwassenen van 70 jaar of ouder onder de loep hadden genomen. De deelnemers gaven zelf aan hoe vaak ze eieren aten: nooit of zelden (bijvoorbeeld 1-2 keer per maand), wekelijks (1-6 keer per week) of dagelijks (meerdere keren per dag).
Kleiner sterfterisico
Uit de bevindingen blijkt dat oudere volwassenen die 1 tot 6 keer per week eieren aten, 15 procent minder kans hadden om te overlijden door welke oorzaak dan ook. Daarnaast was het risico op sterfte door hart- en vaatziekten 29 procent lager, vergeleken met leeftijdsgenoten die nooit of zelden eieren aten (maximaal twee keer per maand).
Gezond
“Ei is een voedingsrijke voedselbron”, legt onderzoeker Holly Wild uit. “Ze bevatten veel eiwitten en zijn een uitstekende bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals B-vitamines, foliumzuur, onverzadigde vetzuren, vetoplosbare vitaminen (E, D, A en K), choline en verschillende mineralen en spoorelementen. Daarnaast zijn eieren ook een makkelijke bron van eiwitten en voeding voor oudere volwassenen. Onderzoek toont aan dat ouderen, die te maken hebben met lichamelijke en zintuiglijke achteruitgang door veroudering, vaak kiezen voor eieren als eiwitbron.”
Kwaliteit van dieet
In de studie werd ook gekeken naar hoe eierconsumptie samenhangt met sterfte, afhankelijk van de kwaliteit van het dieet (laag, gemiddeld of hoog). En uit de resultaten blijkt dat oudere volwassenen met een gemiddeld tot hoogwaardig dieet respectievelijk 33 en 44 procent minder kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten. “Dit suggereert dat eieren toevoegen aan zo’n dieet de levensverwachting kan verhogen”, aldus de onderzoekers.
Cholesterol
De eidooier bevat echter wel cholesterol, wat het LDL-cholesterolgehalte in het bloed een beetje kan verhogen. “Eerder onderzoek liet zien dat mensen met een hoog cholesterolgehalte een groter sterfterisico liepen door het eten van eieren”, vertelt Wild. “Daarom hebben we ook gekeken naar de relatie tussen eieren eten en sterfte bij mensen met en zonder dyslipidemie (medisch gediagnosticeerd hoog cholesterol).”
Minder kans op overlijden
De bevindingen tonen aan dat voor de meeste mensen eieren geen negatief effect hebben op het cholesterolgehalte of het risico op hart- en vaatziekten. “We ontdekten zelfs dat deelnemers met dyslipidemie die wekelijks eieren aten, 27 procent minder kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten, vergeleken met leeftijdsgenoten die zelden of nooit eieren aten”, merkt Wild op.
Al met al blijkt dat het een goed idee is om meerdere keren per week een eitje te eten. Volgens het Voedingscentrum past het eten van 2 tot 3 eieren per week binnen een gezond dieet, terwijl vegetariërs 3 tot 4 eieren per week kunnen eten. Maar volgens de onderzoekers van de nieuwe studie mogen dat er dus ook nóg meer zijn. “Onze resultaten wijzen erop dat het eten van maximaal zes eieren per week het risico op sterfte door alle oorzaken en hart- en vaatziekten bij oudere volwassenen kan verminderen”, concludeert Wild. “Deze bevindingen kunnen helpen bij het opstellen van voedingsrichtlijnen voor ouderen, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.”
…onderzoekers deze week ook ontdekten hoe je het perfecte ei kookt? Lees het hier!