Dit extreme golfslagbad simuleert orkanen

sustain

Het golfslagbad in dat ene waterpark verbleekt naast het waterbassin van de universiteit van Miami. Deze universiteit heeft een extreem golfslagbad dat orkanen van de vijfde categorie kan simuleren. Wetenschappers hopen te achterhalen hoe zij de kustlijn nog beter kunnen beschermen tegen flinke stormen.

De SUrge-STructure-Atmosphere INteraction Facility (SUSTAIN) kostte ongeveer vijftien miljoen euro en opende afgelopen maand. Het bassin is zes meter breed en bijna twintig meter lang. Natuurlijk kan niet de volledige kustlijn één op één worden nagebouwd, vandaar dat onderzoekers kozen voor een schaalmodel. Vanaf de zijkant kunnen de wetenschappers meekijken in het hart van de storm.

“We kunnen niet stilzitten en wachten tot er een orkaan komt”, vertelt ingenieur Antonio Nanni aan Nature. “We moeten deze orkanen simuleren en vervolgens de data verzamelen. We kunnen de gegevens gebruiken om gebouwen en de kustlijn orkaanbestendig te maken.”

Dit kleine huisje krijgt het zwaar te verduren.
Dit kleine huisje krijgt het zwaar te verduren.
Daarnaast worden de gegevens van SUSTAIN gebruikt om computermodellen van orkanen te verbeteren. Hierdoor kunnen onderzoekers beter voorspellen hoe een orkaan zich gaat ontwikkelen en wat de impact zal zijn. Huidige modellen bevatten al wel informatie over eb en vloed, maar nog niet over het effect van golven.

Het orkaanseizoen is gisteren begonnen. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) verwacht dit jaar bovengemiddeld veel orkanen boven de Grote Oceaan en iets minder orkanen boven de Atlantische Oceaan. Dit heeft te maken met El Niño en de hierdoor veranderende atmosferische circulatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd