Dit doen paddo’s met uw brein

Wat gebeurt er in onze hersenen wanneer we paddo’s gebruiken? Hersenscans bieden eindelijk duidelijkheid.

Onderzoekers dienden dertig proefpersonen psilocybine toe. Dit is het actieve ingrediënt in paddo’s. Terwijl het stofje zijn werk deed, werden veranderingen in de hersenactiviteit met behulp van een MRI-scan vastgelegd.

Activiteit
Uit de scans blijkt dat de activiteit in bepaalde delen van de hersenen aanzienlijk afnam. Het gaat dan om delen van de hersenen die veel verbindingen met andere delen hebben. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Consequenties
Welke gevolgen heeft dat? Onderzoeker David Nutt legt dat in een persbericht uit. “Deze hubs (de gebieden met veel verbindingen met andere delen van de hersenen, red.) beheersen onze ervaringen en zorgen voor orde. We weten nu dat het deactiveren van deze gebieden leidt tot een staat waarin de wereld als vreemd wordt ervaren.” Het onderzoek verklaart ook waarom paddo’s bij sommige mensen depressies en clusterhoofdpijn tegengaat. Eén van de delen die door paddo’s minder actief worden is hyperactief als er sprake is van een depressie en wordt door paddo’s als het ware gekalmeerd. Ook zorgt psilocybine ervoor dat de bloedstroom in de hypothalamus afneemt. Bij clusterhoofdpijn neemt de bloedstroom hier juist toe.

WIST U DAT…

…paddo’s mogelijk de persoonlijkheid veranderen?

Herinnering
De onderzoekers publiceren later deze week nog een tweede onderzoek. En wel in het blad British Journal of Psychiatry. Voor dit onderzoek maakten ze gebruik van tien proefpersonen. De proefpersonen namen eveneens plaats in een MRI-scan en moesten aan fijne herinneringen denken. De helft van de proefpersonen kreeg psilocybine toegediend. De andere helft kreeg een placebo. Wanneer de proefpersonen psilocybine kregen, gaven ze aan dat hun herinneringen levendiger waren. Op de scans was in dat geval te zien hoe delen van het brein die visuele en andere zintuiglijke informatie verwerkten, actiever werden. Het suggereert dat psilocybine mensen kan helpen om herinneringen op te roepen en te ervaren en bijvoorbeeld handig kan zijn tijdens psychotherapie.

Emotie
Na twee weken werd gekeken hoe het emotioneel gezien met de proefpersonen ging. De mensen die psilocybine hadden gekregen en levendige herinneringen hadden ervaren, voelden zich over het algemeen beter. Dat is in lijn met eerdere studies waaruit bijvoorbeeld bleek dat psilocybine de kans op depressies onder mensen met angsten verkleinde.

Dankzij de hersenscans hebben wetenschappers voor het eerst een duidelijk beeld gekregen van de werking van psychedelische middelen als paddo’s. Om te kijken of psilocybine echt een rol kan spelen in therapieën tegen bijvoorbeeld depressie is nader onderzoek nodig.

Bronmateriaal

"Magic mushrooms’ effects illuminated in brain imaging studies" - BRIS.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cactu (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd