Dit dieet is verreweg het beste voor je darmflora: “Baanbrekende resultaten”

Er zijn meer diëten dan een mens kan uitproberen in zijn leven. Fijn dus, dat onderzoekers twee populaire afvalmethodes hebben vergeleken. Ze komen tot een verrassend resultaat: intermittent fasting is beter voor je darmflora dan het befaamde mediterrane dieet.

Voor de studie van het Amerikaanse Skidmore College werden 41 mensen met overgewicht of obesitas acht weken lang op dieet gezet. De ene helft deed aan intermittent fasting – oftewel periodiek vasten – gecombineerd met een eiwitrijk eetpatroon. De andere helft volgde een mediterraan dieet met een beperkt aantal calorieën.

Betere darmflora
De groep die moest vasten, verloor meer buikvet, had minder darmklachten en een grotere diversiteit aan darmbacteriën dan de groep die via het mediterrane dieet minder calorieën binnenkreeg. Om precies te zijn, leidde het periodiek vasten in combinatie met een gecontroleerde eiwitinname tijdens bepaalde maaltijden tot een toename van bepaalde darmmicroben, die worden geassocieerd met een genetische aanleg om slank te blijven en een stijging van het aantal cytokines (de boodschappers van je afweersysteem) die gelinkt worden aan gewichtsverlies.

Het is een te kleine studie om echt te kunnen zeggen wat de effecten zijn op de darmflora, maar het laat wel zien hoe complex de wisselwerking is tussen ons dieet en ons darmmicrobioom.

Enorme verschillen
“Onze bevindingen tonen voor het eerst aan dat bij mensen die periodiek vasten en gecontroleerd eiwitten eten de afname van gewoon vet en buikvet groter is, darmklachten afnemen, de microbiële diversiteit in de darmen toeneemt en anti-ontstekingsstoffen in het bloed verbeteren, vergeleken met degenen die een mediterraan dieet volgen dat goed is voor de gezondheid van hart en vaten”, legt hoofdonderzoeker Paul Arciero van Skidmore College uit aan Scientias.nl.

En de verschillen waren groot. “De totale hoeveelheid vet en buikvet nam af met 58 procent, de microbiële diversiteit in de darmen nam met 25 procent toe en de afname van darmklachten bedroeg 55 procent. Verbazingwekkende verschillen dus!” zegt de professor gezondheid en fysiologische wetenschappen enthousiast.

Hoe kan dat?
Hoe kan het dat twee diëten, die allebei gezond zijn en gericht op gewichtsverlies, zulke verschillende effecten hebben? “Waarschijnlijk speelt onder meer mee dat er gebruik wordt gemaakt van microbiële concurrentie tijdens de vastenperiodes, waarbij de nadruk ligt op de samenstelling van voedingsstoffen en het type voedsel, waardoor de darmmicroben op gunstige wijze worden beïnvloed. De vezelinname van de vastende deelnemers werd geconcentreerd in vezelrijke shakes, waardoor de vezels onmiddellijk beschikbaar waren voor het maag-darmkanaal. Daarnaast bieden we met vasten en een verhoogde eiwitinname ondersteuning bij de hermodellering van het darmmicrobioom, waarvan bewezen is dat het de lichaamssamenstelling en het metabolisme tijdens gewichtsverlies verbetert.”

Baanbrekende bevindingen
Volgens de onderzoeker zijn de implicaties van de studie gigantisch. “Het lijdt geen twijfel dat de meerderheid van de mensen die worstelt met overgewicht en obesitas enorm veel baat zou hebben bij een eiwitrijk vastendieet om zo hun buikvet drastisch te verminderen, hun darmflora te verbeteren en het ontstekingsniveau in het lichaam te laten dalen.”

Arciero was dan ook enorm verrast door de resultaten. “Het bijzonderste was nog wel dat de gezondheidsuitkomsten zoveel beter waren in de vastende groep dan bij de andere dieetgroep. Bovendien zetten de verbeteringen al na vier weken in en waren ze er na acht weken nog steeds. Eén deelnemer verloor zelfs 15 procent van zijn lichaamsgewicht in acht weken tijd. We volgden hem een jaar lang en het vetverlies en de verbetering van het darmmicrobioom bleven behouden. Dit zijn baanbrekende bevindingen die onze ideeën over gezond eten compleet op zijn kop zetten”, besluit de onderzoeker.

Periodiek vasten
Het grote probleem met het populaire vastendieet is dat onderzoekers het niet eens zijn. De ene keer verschijnt er een studie die bewijst hoe gezond het is, de andere keer is er geen bewijs of blijkt het juist helemaal niet goed voor je. Zo schreven we twee maanden geleden nog dat periodiek vasten de kans op hartziekten fors vergroot. Maar ook op die studie kwam commentaar van andere onderzoekers. Het laatste woord is er dus nog niet over gezegd.

Bronmateriaal

"Gut microbiome remodeling and metabolomic profile improves in response to protein pacing with intermittent fasting versus continuous caloric restriction" - Nature
Interview met hoofdonderzoeker Paul Arciero van Skidmore College
Afbeelding bovenaan dit artikel: Engin Akyurt / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd