Dit decennium verbreekt warmterecord

 KLIMAAT  Het eerste decennium van de eeuw is veruit het warmste decennium sinds meteorologische instrumenten de temperatuur meten. Dit meldt het World Meteorological Organization, terwijl de Klimaattop bezig is. In Kopenhagen onderhandelen wereldleiders over regels om het broeikaseffect tegen te gaan.

De analyse toont aan dat 2009 minimaal het vijfde warmste jaar is van de afgelopen 160 jaar. De oorzaken zijn het op hol geslagen broeikaseffect en El Nino. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verwacht dat binnen enkele jaren een nieuwe globaal temperatuurrecord wordt gevestigd.

In dit decennium was het gemiddeld 0,4 graden Celsius warmer dan de gemiddelde temperatuur tussen 1961 en 1990. In het vorige decennium lag de temperatuur ruim 0,2 graden Celsius boven het gemiddelde tussen 1961 en 1990.

Tot nu toe was 1998 het warmste jaar ooit. Dit kwam door El Nino, waardoor het water ten oosten van de Grote Oceaan verwarmde en zorgde voor een globale temperatuurstijging. Nu is El Nino weer actief, waardoor de kans groot is dat het record uit 1998 de komende jaren wordt geëvenaard.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd