Op 29 maart produceerde de zon een flinke zonnevlam. Nu gebeurt dat wel vaker. Maar wat deze zonnevlam bijzonder maakt, is dat maar liefst vijf observatoria deze bestudeerden. Daarmee is het de best geobserveerde zonnevlam ooit.
De zon produceerde eind maart een zonnevlam uit de X-klasse. NASA’s Interface Region Imaging Spectograph (IRIS) zat er met de neus bovenop. Net als NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO), NASA’s Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI), de Japanse Hinode en de op aarde gevestigde National Solar Observatory’s Dunn Solar Telescope (Nieuw-Mexico).
“Sommige van deze ruimtesondes observeren de gehele zon,” legt onderzoeker Jonathan Cirtain uit. “Maar drie van de observatoria hadden voorafgaand aan de zonnevlam opdracht gekregen om zich te richten op een specifiek, actief deel van de zon.” En daar ontstond vervolgens de zonnevlam.
De observaties zijn van onschatbare waarde. Elk instrument richt zich namelijk weer op een ander aspect van de zon. Door die observaties te bundelen, krijgen we een compleet beeld van wat er tijdens een zonnevlam gebeurt en hoe zo’n zonnevlam precies tot standkomt. Wellicht zijn we mede dankzij dit onderzoek in de toekomst zelfs wel in staat om zonnevlammen te voorspellen. Dat zou geen overbodige luxe zijn: zonnevlammen en de plasmawolken waarmee zij gepaard gaan, kunnen in extreme gevallen rond en op de aarde voor problemen zorgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld satellieten aantasten.