Dankzij een nieuwe lasertechnologie kunnen artikelen geprint worden op een enkele haar. De resolutie van de nieuwe lasertechnologie is 127.000 DPI, oftewel 127.000 punten per inch (2,54 bij 2,54 centimeter). De resolutie van een gemiddelde foto in een tijdschrift is 300 DPI.
Om de technologie te demonstreren hebben wetenschappers het schilderij van de Mona Lisa gereproduceerd. Deze reproductie is 50 micrometer groot en dus zo’n 10.000 keer kleiner dan het origineel dat in het Louvre hangt. De reproductie is even groot als een pixel op het scherm van een iPhone 6.
Het printen van microscopische afbeeldingen vereist een speciaal oppervlak. Het oppervlak bestaat uit rijen met kleine kolommen met een diameter van 100 nanometer per stuk. Hier ligt een laagje aluminium op met een dikte van 20 nanometer. Wanneer een laserpuls van nanokolom naar nanokolom gaat, wordt iedere kolom verhit, wat leidt tot een lokale vervorming. De maximumtemperatuur bedraagt 1.500 graden Celsius, maar omdat de laserpuls het oppervlak slechts een paar nanoseconden verhit, wordt voortkomen dat de extreme hitte zich spreidt.
Verschillende kleuren
De kleuren ontstaan door de verschillende temperaturen. Wanneer de laserpuls minder intens is, leidt dit tot een kleine deformatie van de nanokolom, waardoor het oppervlak een blauw/paarse gloed krijgt. Een intense laserpuls zorgt voor een grote vervorming, waardoor de reflectie van de nanokolom oranje/geel is. “Iedere keer wanneer je de geometrie van een kolom verandert, verandert de manier waarop de kolom licht absorbeert”, legt professor N. Asger Mortensen van de Technische Universiteit van Denemarken uit.
Fraude voorkomen
Maar wat kunnen we nu met deze technologie doen? “Het is mogelijk om gegevens op te slaan, die we niet met het blote oog kunnen zien”, vertelt professor Anders Kristensen. “Denk bijvoorbeeld aan een serienummer van een product. Door producten te labelen met een piepklein nummer, zijn ze moeilijker te reproduceren en wordt fraude voorkomen.” Er schijnt al interesse te zijn vanuit de autoindustrie.
Binnenkort in jouw laserprinter?
De technologie is gepatenteerd. De Deense onderzoekers focussen zich nu op het doorontwikkelen van de lasertechnologie, waardoor ook de huis-tuin-en-keuken-printer straks superscherp kan printen.