Discovery gereed voor laatste shuttlevlucht

Het laatste feestje van de spaceshuttle Discovery is al diverse malen uitgesteld, maar morgen gaat de laatste lancering waarschijnlijk gewoon door. Voor de 39ste keer vertrekt deze spaceshuttle vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral voor een retourtje ruimte. Deze keer reist Robonaut mee, een robot die in het ruimtestation over al zijn verrichtingen twittert.

Robonaut gaat niet alleen maar chatten, maar heeft ook een aantal belangrijke functies. De menselijke robot gaat het internationale ruimtestation schoonmaken en houdt tijdens ruimtewandelingen gereedschappen voor astronauten vast. Daarnaast helpt Robonaut mee als er een brand ontstaat of als er sprake is van een lekkage.

Discovery vervoert zes mensen naar het internationale ruimtestation. De leider van de groep is Mark E. Kelly, de man van congresslid Gabrielle Gifford. Gifford werd in januari 2010 van dichtbij neergeschoten tijdens een politieke bijeenkomst in Tucson. Naar alle waarschijnlijkheid is Gifford aanwezig bij de lancering, ook al is ze nog volop bezig met revalideren.

De lancering vindt op 24 februari 2011 om 22:50 uur Nederlandse tijd plaats. De lancering is live te volgen via NASA TV. Na STS-133 blijven er nog twee shuttlemissies over: STS-134 (Endeavour) en STS-135 (Atlantis). Endeavour vertrekt zoals het er nu naar uitziet pas na 19 april. Atlantis is na 28 juni aan de beurt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd