Het had eigenlijk in november al moeten gaan gebeuren, maar het werd donderdag 24 februari. De spaceshuttle Discovery moest heel wat tegenslagen overwinnen, maar kon gisteren dan eindelijk de motoren starten. Het is een historische vlucht: met aan boord zes astronauten en één robonaut begon Discovery aan zijn 39e en allerlaatste reis.
De lancering was nog even spannend. Kort voordat de externe brandstoftank zich van de shuttle losmaakte, was te zien hoe stukjes puin van Discovery kwamen zetten. De mensen die (online) toekeken, uitten hun zorgen op internet. NASA liet echter weten dat er niets aan de hand was. Waarschijnlijk waren het stukjes foam die van de externe brandstoftank kwamen zetten. Dat was onverwachts, maar kon geen kwaad, zo onderstreepte NASA.
Ruimtewandelingen
De astronauten bereiden nu hun aankomst bij het ISS voor en kijken de shuttle tevens voor de zekerheid nog een keer na. Eenmaal bij het ISS aangekomen, zullen ze twee ruimtewandelingen afleggen. De missie van Discovery duurt slechts elf dagen: begin maart keert de spaceshuttle weer terug op aarde.
BENIEUWD…
Leiderschap
“Met de missie van Discovery reiken de Verenigde Staten weer naar nieuwe hoogtes en verleggen we de grenzen van het menselijk kunnen en dragen we op lange termijn bij aan onze toekomst in de ruimte,” stelde NASA-directeur Charles Bolden. “De bemanning van Discovery – waaronder het eerste robotische bemanningslid Robonaut 2 – zal Amerika’s leiderschap op het gebied van de menselijke en robotische ruimtevaart voortzetten en belangrijk wetenschappelijk en technisch onderzoek aan boord van het ruimtestation ondersteunen.”
Roemrijk
Voor Discovery is het de laatste keer dat er gevlogen wordt. En daarmee komt een einde aan de roemrijke geschiedenis van deze shuttle. Discovery ging in 1984 voor het eerst de lucht in en bracht in totaal 352 dagen in de ruimte door. De shuttle legde in die periode in totaal 230 miljoen kilometer af.
Nu Discovery is vertrokken, heeft NASA nog twee shuttlevluchten over. Endeavour vertrekt eind april en Atlantis wordt na 28 juni gelanceerd.
Bovenstaande foto is gemaakt door NASA.