‘Dinosaurus was roodbruin met vlekken’

Afgelopen maand beweerden onderzoekers stellig dat ze de kleur van de dinosaurus die zo’n honderd miljoen jaar geleden op aarde rondliepen hadden bepaald: oranje. Een nieuw onderzoek komt nu met aanvullende informatie. Er zouden ook dinosaurussen met roodbruine veren en vlekken hebben rondgelopen.

De wetenschappers van de universiteit van Yale maakten hun ontdekking in het blad Science bekend. Ze trokken hun conclusie nadat ze een fossiel dat in China werd gevonden nader hadden bestudeerd. Het fossiel was van een anchiornis huxleyi, een dinosaurus met vier vleugels die zo’n 150 miljoen jaar geleden leefde. De onderzoekers vonden in het fossiel een deeltje dat het dier kleuren verleende. De dinosaurus in kwestie zou roodbruin zijn geweest, een kam en sproetige vlekjes hebben gehad.

Het onderzoek helpt – tezamen met het eerdere onderzoek – het beeld dat we op dit moment van dinosaurussen hebben uit de wereld. De dieren waren niet grijs, noch geschubd. “Dit was geen kraai of mus, maar een dier met een heel opmerkelijk verenkleed,” vertelt onderzoeker Richard Prum. “Het zou een heel opvallend beest zijn geweest als het vandaag de dag nog geleefd had.” De onderzoekers vermoeden dat de kleurenpatronen op de ledematen gebruikt werden voor de communicatie en dinosaurussen van het andere geslacht moesten aantrekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd