Dinosaurus met supersterke handen ontdekt

Wetenschappers hebben in Arizona, de Verenigde Staten de restanten van een bijzondere dinosaurus opgegraven. De dino was een kleine voorouder van de Sauropoda (de grootste landdieren uit de geschiedenis) en heeft opvallend kleine, maar supersterke handen. De dino heeft de naam Sarahsaurus aurifontanalis gekregen.

Waarom de dinosaurus zelke sterke handen had, is nog steeds onduidelijk. “We hebben nog nooit zoiets in het westelijk deel van Amerika gevonden,” vertelt onderzoeker Tim Rowe. “Zijn hand is kleiner dan mijn hand, maar veel sterker gebouwd en de dinosaurus heeft enorme grote klauwen. Het is een vreemd dier. Het deed iets met zijn handen waar hij enorm veel kracht bij nodig had, maar we weten niet wat.”

Gigant
De Sarahsaurus (klik hier voor een artistieke impressie) leefde ongeveer 190 miljoen jaar geleden en had een lengte van zo’n 4,2 meter. Hoewel de lengte en hoogte van het dier niet echt uitzonderlijk is – er zijn veel grotere dinosaurussen gevonden – heeft de Sarahsaurus wel de fysieke kenmerken van een gigant. Zo zijn de botten in diens dijbanen flink lang en kaarsrecht.

WIST U DAT…

…onderzoekers laatst ontdekt hebben dat de dinosaurussen nog veel groter waren dan gedacht?De onderzoekers waren het kraakbeen vergeten mee te rekenen!

Evolueren
De gevonden dinosaurus was duidelijk hard aan het evolueren naar een grotere variant. Dat dat uiteindelijk ook lukte, heeft het dier volgens de onderzoekers te danken aan een natuurramp die alle concurrenten uitroeide. Kort na de massa-extinctie die zo’n 200 miljoen jaar geleden plaatsvond, kwamen de Sarahsaurus en nog twee andere Sauropoda plots Noord-Amerika binnen. Daarvoor kwamen ze in dit gebied helemaal niet voor.

“Als we aan dinosaurussen denken, denken we vaak aan sterke dieren die anderen uitschakelden,” meent Rowe. “Nu beginnen we in te zien dat dat niet het geval is. Ze waren bescheiden. (…) Ze vielen hun buren niet aan, maar wachtten tot deze vertrokken en wanneer niemand keek, betrokken ze het gebied zelf.”

CT-scan van de hand van de dinosaurus. Afbeelding: Matt Colbert and Tim Rowe

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd