Dinosaurus met ‘kroon op zijn kop’ ontdekt

dino

Wetenschappers hebben in Canada een bizarre dinosaurus ontdekt. De dinosaurus – een familielid van de bekende Triceratops – heeft een enorme constructie op zijn kop die doet denken aan een kroon.

De eerste resten van deze dinosaurus werden zo’n tien jaar geleden al ontdekt in het zuidoosten van Alberta (Canada). Maar nu pas kunnen onderzoekers meer vertellen over de dinosaurus aan wie deze resten toebehoorden. Het gaat om een dinosaurus met hoorns. Een familielid van Triceratops. En het gaat om een soort die de wetenschap nog onbekend was.

Naam
De nieuwe dinosaurussoort heeft de naam Regaliceratops peterhewsi gekregen. De dinosaurus leefde zo’n zeventig miljoen jaar geleden.

Kroon
De nieuwe dinosaurussoort lijkt in verschillende opzichten op de Triceratops. Maar er zijn ook overduidelijk verschillen, zo stellen de onderzoekers. Zo is de hoorn op de neus van de dinosaurus veel kleiner dan de hoorn die de Triceratops op zijn neus draagt. En de twee hoorns boven de ogen van de dinosaurus zijn bijna lachwekkend klein als je ze vergelijkt met die van de Triceratops. Het meest opmerkelijke verschil treffen we echter achter op de kop van de nieuwe dinosaurussoort aan: een soort cirkelvormig schild met daarop stekels. “Het lijkt wel een kroon,” aldus onderzoeker Caleb Brown.

De ontdekking kan ons meer vertellen over de evolutie van de dinosaurussen met hoorns en dan met name de evolutie van die hoorns en andere ornamenten op de kop van de dinosaurussen. Dinosaurussen met hoorns zijn in twee groepen in te delen: de dino’s met een kleine hoorn op de neus, grote hoorns boven de ogen en een groot ‘schild’ op de kop en de dino’s met een grote hoorn op de neus, kleinere hoorns boven de ogen en een kort ‘schild’ op de kop. Deze dinosaurus behoort tot de eerstgenoemde groep, maar vertoont ook kenmerken van de laatstgenoemde groep, terwijl deze leefde in een tijdperk waarin de laatstgenoemde groep al was uitgestorven. Volgens de onderzoekers getuigt deze dinosaurus dan ook van convergente evolutie, wat betekent dat deze twee groepen dinosaurussen onafhankelijk van elkaar dezelfde eigenschappen ontwikkelden.

Bronmateriaal

"New species of horned dinosaur with 'bizarre' features revealed" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Julius T. Csotonyi / Royal Tyrrell Museum, Drumheller, Alberta.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd