Wetenschappers hebben in Canada een bijzondere ontdekking gedaan. Ze troffen er de gemummificeerde resten van een eendensnaveldinosaurus met een hanenkam aan. Het bewijst voor het eerst dat deze dino’s een kleurige kam op de kop hadden die in veel opzichten overeenkomsten vertoont met de moderne hanenkam.
Het is niet ongewoon dat dinosaurussen worden teruggevonden met een bijzondere structuur op de kop. Denk maar eens aan de Triceratops met hoorns op de kop en dat enorme schild dat zijn kwetsbare nek beschermde. Maar dat zijn stuk voor stuk botstructuren. Een dinosaurus met een vlezige structuur op de kop is nog nooit ontdekt.
Gemummificeerd
Tot nu dan. In Canada troffen de onderzoekers de resten van een gemummificeerde eendensnaveldinosaurus aan. Het gaat om een Edmontosaurus regalis: een soort waar al diverse fossiele resten van zijn teruggevonden. En toch is deze vondst bijzonder. “We hebben reeds heel veel schedels van de Edmontosaurus gevonden, maar geen enkele vertoont aanwijzingen dat ze een grote, vlezige kam op de kop hadden,” vertelt onderzoeker Phil Bell. En dat is ook goed te verklaren. Omdat er geen bot in de kam zit, fossiliseert deze niet. Dat onderzoekers de hanenkam nu gedetecteerd hebben, is dan ook puur te danken aan het feit dat de Edmontosaurus die de onderzoekers ontdekten, gemummificeerd was.
Had T. rex ook een hanenkam?
De vondst trekt het uiterlijk van diverse dino’s waarmee we juist zo vertrouwd zijn geraakt, in twijfel. “Er is geen reden om aan te nemen dat andere vreemde vlezige structuren niet aanwezig waren op heel veel andere dinosaurussen, waaronder de T. rex of de Triceratops,” stelt Bell.
Het is nog onduidelijk waar de hanenkam van de dinosaurussen voor diende. Hanen – en andere vogels – gebruiken de kam op de kop om vrouwtjes te versieren. Mogelijk gold dat ook voor de dinosaurus.