Dinosaurus had gemberkleurige veren

In Jurassic Park hebben dinosaurussen de meest vreemde kleuren. Toch zagen dinosaurussen er in het echt misschien wel heel anders uit. Een team van Britse wetenschappers hebben voor het eerst een dinosaurus van 125 miljoen jaar geleden ingekleurd, namelijk de Sinosauropteryx.

De Sinosauropteryx had primitieve gemberkleurige en witte verren. “We kunnen veel informatie halen uit fossielen”, zegt professor Mike Benton van de universiteit van Bristol. “Wat we nooit te weten komen is wat voor geluiden de dieren maakten en welke kleuren ze hadden. Vandaag laten we zien dat we iets meer weten over de kleuren van een soort dinosaurus.”

Wetenschappers bestudeerden microscopische deeltjes van veren die bij fossielen werden gevonden in het noordoosten van China. Terwijl organisch materiaal zoals vlees allang is verrot, is de structuur van de veren – en met name de proteïnen waaruit ze bestaan – aardig goed gebleven. Wetenschappers vonden melanosomen, die de pigmentkleuren van de veren van vogels bepalen.

De wetenschappers konden uiteindelijk de kleuren van de dinosaurus bepalen. Hieronder een tekening van het eindresultaat. Het volgende raadsel om opgelost te worden: het geluid van dinosaurussen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd