Dinosauriërs kauwden anders

Niet iedere dinosaurus kauwde op dezelfde manier. Dit blijkt uit een onderzoek van Manabu Sakamoto van de universiteit van Bristol. Hij onderzocht de tanden en spieren van verschillende dino’s. De uitgestorven haai Carcharodon megalodon had de grootste bijtkracht.

Sommige vleesetende dinosauriërs hadden een zwakke bijtkracht, maar konden wel snel kauwen, zoals de Velociraptor. Andere dino’s – zoals de Tyrannosaurus Rex – waren in staat om sterke en efficiënte happen te nemen.

Volgens Sakamoto had een dinosaurus niet veel tanden nodig voor een grote bijtkracht. Zo hadden Tyrannosauriërs, allosauriërs en ceratosauriërs een grote bijtkracht, maar niet zoveel tanden. Ook apart: de Coelophysis en de Megapnosaurus konden met de tanden achterin hun bek veel kracht zetten, terwijl de voorste tanden hier niet in slaagden.

Stephen Wroe van de universiteit van Zuid-Wales meent dat de Tyranossaurus Rex de grootste bijtkracht had van alle dino’s, namelijk 3,1 ton. Groter dan de bijtkracht van de witte haai (1,8 ton). Een mens heeft een bijtkracht van 0,09 ton, oftewel ruim tachtig kilo.

De uitgestorven haai Carcharodon megalodon is volgens Wroe de winnaar op het gebied van bijtkracht. ‘Big Tooth’ had een overweldigende bijtkracht van 18,2 ton.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd