Digiziek

We weten steeds minder goed het verschil tussen online en offline. Dit komt omdat we alsmaar vaker online leven. In het boek Digiziek houdt de Duitse neuroloog Manfred Spitzer een pleidooi voor offline leven.

Spitzers boek is één grote waarschuwing voor de digitale wereld en stemt somber. Het begint namelijk al op jonge leeftijd. “Ouders zien dagelijks hoe slecht digitale media zijn voor hun kinderen”, schrijft Spitzer. “Maar een schijnbaar almachtige lobby zorgt ervoor dat we elke dag weer herinnerd worden aan het feit dat je slim wordt van computergames en dat iedere scholier en student moet kunnen beschikken over een computer en internetaansluiting.” Is het één groot complottheorie om de burger dom te houden? “Ik geloof niet in complottheorieën. Als psychiater heb ik daar een kijk op, en ik kan uit ervaring alleen maar zeggen: bijna overal waar een boze macht in het spel lijkt te zijn, blijkt het uiteindelijk te gaan om niets anders dan menselijke domheid en onbenulligheid – met soms een scheutje egoïsme en criminele energie erdoorheen geroerd.”

In het prettig leesbare boek behandelt de neuroloog allerlei onderwerpen, zoals welvaartsziekten, cyberstress, cyberverslaving, cyberseks en digitale depressie. Ons nieuwe gedigitaliseerde leven richt volgens hem evenveel schade aan als andere, reeds bestaande beschavingsziekten. De auteur wapent zich met honderden papers van allerlei onderzoekers. Moeten we de mobiele telefoon verbieden? De openbare toegang tot internet aan banden leggen?

Nee, dat gaat te ver. Maar Spitzer vindt wel dat jongeren meer echte ervaringen nodig hebben. “Gewoon even de smartphone wegleggen. Je hoeft maar één keer – zonder digitale begeleider van wat voor soort dan ook – een wandeling te gaan maken, een kano- of fietstocht of zomaar een nacht buiten in een tent te slapen. Dan merk je meteen hoe anders de wereld plotseling aanvoelt! En als je dat drie dagen volgehouden hebt, krijg je een heel nieuw gevoel. Na een digitale vakantie van een week begrijp je niet meer waarom je jezelf dit in het ‘normale leven’ aandoet.”

Digiziek is momenteel verkrijgbaar in verschillende boekhandels, waaronder via Bol.com.

Bronmateriaal

Digiziek - Manfred Spitzer

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd