Digitale archeoloog redt oude technologie

  Het is een race tegen de klok, maar deze archeologen, de Indiana Jones van 2011, proberen onze digitale historie veilig te stellen.

  Kunt u ze zich nog herinneren? De Apple II? Of de de Commodore 64? De ene gadget maakt rap plaats voor de andere. En binnen enkele jaren weten weinigen meer hoe de oude apparatuur precies in elkaar stak en wat de mogelijkheden ervan waren. Zonde.

  Archeologen
  Gelukkig is er hoop. En wel in de vorm van digitale archeologen. Vooralsnog betreft het een select gezelschap bestaande uit Barry en Brian Silverman en Greg James. Ze bestuderen historische computers en proberen zoveel mogelijk kennis en functies ervan op te slaan. Dat doen ze – natuurlijk – online en wel op deze site.

  WIST U DAT…

  …u uw digitale leven zelfs na uw dood veilig kunt stellen?

  MOS 6502
  Ze richten zich op dit moment op de MOS 6502-processor. Een processor die onder meer in de eerdergenoemde Apple II en Commodore 64 zat. De heren zijn al een heel eind. Zo hebben ze alle verbindingen in de processor in kaart gebracht en zelfs de werking ervan nagebootst.

  Archeologen zien wel wat in het werk van de mannen. “Digitale media overleven niet bij toeval,” merkt archeoloog Christopher Witmore op. “Als je een floppy in een tombe naast een rol papyrus legt dan kunnen mensen die rol uitrollen en ermee aan de slag gaan op een manier waarop je dat nooit met de floppy kan, want daarvoor heb je andere materialen nodig.” Bijvoorbeeld zo’n computer die de heren nu helemaal aan het ontleden zijn. Het nageslacht zal ze ongetwijfeld zeer dankbaar zijn als ze naast de grote namen uit onze tijd een hele rits USB-sticks en cd-roms vinden.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Rama (via Wikimedia Commons).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd