Dieren voelden beving in VS aankomen

Voor veel mensen kwam de aardbeving die gisteren de oostkust van de VS trof als een verrassing. Maar niet voor enkele inwoners van de dierentuin.

Uit een persbericht van het Smithsonian National Zoological Park blijkt dat enkele dieren de aardbeving aan voelden komen. Het was net voedertijd in de dierentuin en de verzorgers waren dus van heel dichtbij getuige van het veranderende gedrag van de dieren.

Apen
Zo´n vijf tot tien seconden voor de beving toesloeg, verlieten enkele mensapen – waaronder een gorilla en orang-oetan – hun voedsel en verplaatsten zich naar de top van enkele hoge bouwwerken in hun verblijf. Een andere orangoetan zette het kort voor de beving op een schreeuwen.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs zijn aangeklaagd omdat ze een aardbeving niet konden voorspellen?

Flamingo’s
De lemuren leken het ook aan te voelen. Zij begonnen vijftien minuten voor de beving met het uitstoten van alarmkreten. Een gorilla gaf enkele seconden voor de beving een gil, pakte haar jong en haastte zich ook een boomachtige structuur in. Ook de flamingo’s hadden voorspellende gaven. Zij haastten zich kort voor de beving allemaal naar buiten en vormden een kudde. Ze bleven ook tijdens de aardbeving dicht bij elkaar.

Tijdens de beving
En ook tijdens de beving vertoonden de dieren opvallend gedrag. Zo werden de slangen – die normaal gesproken overdag geen activiteit vertonen – hyperactief. En veel dieren haastten zich uit hun verblijven. De enige dieren die totaal nergens op leken te reageren, waren de reuzenpanda’s.

Uit eerdere onderzoeken is ook al gebleken dat dieren heel gevoelig zijn voor aardbevingen. Zo bleken padden een beving dagen van tevoren al aan te kunnen voelen.

Bronmateriaal

"National Zoo Animals React to the Earthquake" - Nationalzoo.si.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David Wynia (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd