Diepzeevulkaan kan ook exploderen

Dat vulkanen op de bodem van de oceanen magma produceren, is niet nieuw. Nieuw onderzoek toont nu echter voor het eerst aan dat de vulkanen op de zeebodem ook kunnen ontploffen.

Een vulkaan op de bodem van de oceaan heeft met hele andere omstandigheden te maken dan een vulkaan op land. Zo zit er minder gas en vooral zuurstof in het magma en hebben de vulkanen met veel druk van het omringende water te maken. De meeste diepzeevulkanen produceren dan ook trage magmastromen in plaats van explosies.

Explosie
Wetenschappers dachten lang dat explosies op de bodem van de oceanen eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoorden. Maar de laatste jaren vinden onderzoekers steeds meer as op de zeebodem. Dat wijst erop dat er explosies plaatsvinden. Maar direct bewijs bleef uit. Tot nu, zo meldt Nature.

WIST U DAT…

…slapende vulkanen veel sneller wakker worden dan wetenschappers dachten?

Bewijs
De onderzoekers analyseerden as dat zich op de bodem van de zee – nabij de Axial-vulkaan – bevond. Ze ontdekten hele hoge concentraties CO2 en restanten van magma dat zich klaarmaakte voor een explosie. Dat alles wijst er niet alleen op dat explosies tot de mogelijkheden behoren. De onderzoekers konden ook aantonen dat in het magma van diepzeevulkanen veel meer zuurstof zit dan gedacht.

Het onderzoek heeft niet alleen belangrijke gevolgen voor geologen. Andere takken van de wetenschap zijn waarschijnlijk ook heel geïnteresseerd. De vulkanen op de bodem van de oceanen leveren bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan de kringloop van koolstof.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd