Diepe stem? Daar kunt u zetels mee winnen!

Verkiezingskandidaten met een diepere stem hebben – ongeacht hun geslacht – een grotere kans op de verkiezingswinst.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
De onderzoekers lieten mannen en vrouwen het zinnetje ‘Ik wil je aansporen om in november op mij te stemmen’ uitspreken en namen het op. Vervolgens verlaagden of verhoogden de onderzoekers de stemmen kunstmatig.

Luisteren
Daarna kregen mannen en vrouwen de opnames te horen. Ze moesten op basis van de opnames beslissen op wie ze zouden stemmen. Zowel mannen als vrouwen stemden vaker op de kandidaat met een diepe stem. Het maakte daarbij niet uit of deze kandidaat van het mannelijke of vrouwelijke geslacht was.

WIST U DAT…

…mensen die een lage stem opzetten daar een machtiger gevoel van krijgen?

Nog een experiment
In een tweede experiment kreeg een andere groep mensen de opnames te horen. Zij moesten aangeven welke kandidaat betrouwbaarder, sterker en competenter overkwam. Zowel de luisterende mannen als vrouwen vonden dat dames met een lage stem sterker, betrouwbaarder en competenter overkwamen. Maar alleen mannelijke proefpersonen gaven aan dat mannen met een diepe stem op hen sterker en competenter overkwamen. Waarschijnlijk komt dat doordat mannen zijn ‘geprogrammeerd’ om competitiviteit en agressie in de stemmen van anderen op te sporen. Vrouwen zouden op veel meer factoren letten om vast te stellen of iemand sterk, competent en betrouwbaar is.

Man en vrouw
Het is niet voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar stemgedrag en diepe stemmen. Zo bleek in november vorig jaar nog uit onderzoek dat mannen met een lage stem zowel in vredestijd als in tijden van oorlog sneller door mensen werden gekozen. Maar het is voor het eerst dat onderzoekers kunnen stellen dat een lage stem zowel voor vrouwen als voor mannen meer stemmen op kan leveren.

Men zou uit de resultaten kunnen concluderen dat het voor vrouwen (die van nature een hogere stem hebben) moeilijker is om verkiezingen te winnen. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig: de conclusies zijn gebaseerd op experimenten in het laboratorium. In hoeverre deze ook in de echte wereld waar we kandidaten niet alleen horen, maar ook zien, een rol spelen, is onduidelijk. De onderzoekers hopen dat in de toekomst uit te gaan zoeken. Tot die tijd moeten we het met deze resultaten doen. Maar dat betekent niet dat vrouwen bij de pakken neer moeten gaan zitten. Ze kunnen altijd nog een voorbeeld nemen aan Margareth Thatcher en zich middels coaching een lagere stem aan laten meten.

Bronmateriaal

"Voters Favor Deep-Voiced Politicians" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chris Collins (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd