Dief wijst mogelijk de weg naar Caligula’s weelderige villa

De Italiaanse politie heeft vorige week een man gearresteerd die probeerde om een enorm standbeeld in te laden. Het standbeeld behoort toe aan de bijzondere Romeinse princeps Caligula en werd gevonden in een klein Italiaans stadje. De Italianen zijn opgetogen: het 2,4 meter hoge standbeeld kan wel eens de weg wijzen naar de verdwenen, weelderige villa van Caligula.

Het standbeeld is flink beschadigd. Toch zijn experts ervan overtuigd dat dit beeld echt is en uit de eerste eeuw na Christus stamt. Het beeld laat zien hoe Caligula op een troon zit. De troon is versierd met keizerlijke symbolen en opgetrokken uit Grieks marmer. Waarschijnlijk heeft Caligula zichzelf door de beeldhouwer op de troon laten afbeelden als de god Jupiter. Het beeld zou een waarde van zo’n 1,6 miljoen dollar hebben.

Love boat
Caligula regeerde van 37 tot 41 na Christus als princeps (eerste der senaat) over Rome. Hij was een bijna krankzinnige leider die – zo willen de legendes doen geloven – zijn favoriete paard senator maakte. Hij zag zichzelf als een god en alleen het beste was dan ook goed genoeg. Hij omringde zich met weelde en had twee enorme ‘love boats’ op het vulkanische meer van Nemi drijven.

WIST U DAT…

…Romeinen waarschijnlijk sokken in hun sandalen droegen?

Overleden
Op 29-jarige leeftijd overlijdt Caligula. Hij wordt vermoord door zijn eigen bewaker. De herinnering aan de krankzinnige princeps wordt letterlijk weggevaagd. Beelden worden vernield of onherkenbaar gemaakt.

Villa
Maar het standbeeld dat nu plots is opgedoken, geeft wetenschappers weer hoop dat er toch nog iets van Caligula’s erfenis is overgebleven. De princeps zou een grote villa hebben gehad. Het standbeeld maakte daar mogelijk deel vanuit.

Grote schat?
De Italianen zien het al helemaal zitten. Net als de love boats die in 1927 werden teruggevonden (en later door de Duitsers werden vernield) moet de villa zeer weelderig zijn geweest. “Misschien ligt er ergens bij het meer een ongelofelijke schat,” voorspelt een Italiaanse krant.

Diverse bronnen melden dat de opgravingen binnenkort beginnen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Christoph Wagener (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd