Dieet van spin is veelzijdiger dan gedacht: zowel insecten als pollen op het menu

  Spinnen staan te boek als efficiënte carnivoren die rustig afwachten tot een prooi in hun fraaie web vliegt. Maar het lijkt erop dat we dat beeld moeten herzien. Een nieuw onderzoek toont aan dat spinnen behalve insecten ook veel pollen eten. Spinnen zijn dan ook geen carnivoren, maar eerder omnivoren, oftewel alleseters.

  Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Exeter en de universiteit van Bern. Ze voerden enkele experimenten met wielwebspinnen uit en bestudeerden het dieet van de achtpotigen middels een isotoopanalyse.

  Omnivoren
  Ze ontdekten dat maar liefst 25 procent van het voedsel dat spinnen naar binnen werkten, uit pollen bestond. De overige 75 procent bestond uit vliegende insecten. “De verhouding pollen in het dieet van wilde spinnen was hoog, dus we moeten ze classificeren als omnivoren in plaats van carnivoren,” vindt onderzoeker Dirk Sanders.

  WIST U DAT…

  …er zelfs spinnen zijn die vleermuizen vangen en opeten?

  Expres
  Maar eten de spinnen de pollen wel bewust op? Wielwebspinnen eten regelmatig hun web op en krijgen pollen die in dat web zijn gewaaid dan wellicht per ongeluk binnen? Dat is niet het geval, zo blijkt uit dit onderzoek. De naar binnen gewerkte pollen waren namelijk vrij groot. Het suggereert dat ze actief door een spin zijn geconsumeerd: hij heeft ze eerst in een verterend enzym verpakt en daarna de voedingsstoffen eruit gehaald.

  Bovendien blijkt uit het onderzoek dat spinnen die naast insecten ook pollen eten het beste doorvoed waren. Ze kunnen alle benodigde voedingsstoffen uit die combinatie halen. “We tonen aan dat de spinnen pollen die in hun web belanden opeten, zelfs als ze aanvullend voedsel voorhanden hebben en dat het een belangrijk deel van hun dieet is.”

  Bronmateriaal

  "Spiders partial to a side order of pollen with their flies" - Exeter.ac.uk
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fritz Geller-Grimm (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd