Dieet met veel fructose maakt ratten dom

Dat geldt in ieder geval voor ratten. Een dieet dat veel fructose bevat tast hun leervermogen en geheugen aan.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Physiology. De onderzoekers richtten zich op de superzoete glucose-fructosestroop. Het stofje wordt veelvuldig aan ons voedsel toegevoegd. Bijvoorbeeld aan frisdrank. “We hebben het hier niet over het van nature in fruit voorkomende fructose dat ook veel belangrijke antioxidanten bevat,” benadrukt onderzoeker Fernando Gomez-Pinilla. “Wij maken ons zorgen over glucose-fructosestroop dat als zoetstof en conserveermiddel aan voedsel wordt toegevoegd.”

Oplossing
De onderzoekers verzamelden twee groepen ratten en gaven ze zes weken lang een oplossing met daarin glucose-fructosestroop. Deze oplossing verving hun drinkwater. De ene groep kreeg naast de zoetigheid ook extra omega 3-vetzuren voorgeschoteld. Deze vetzuren beschermen de verbindingen in het brein die ons in staat stellen om ons dingen te herinneren en dingen te leren. Daarnaast kregen alle ratten ook nog gewoon voer voor ratten.

WIST U DAT…

…suiker vissen waarschuwt voor gevaar?

Doolhof
In de vijf dagen voor het experiment begon, werden de ratten tweemaal daags getraind om hun weg in een doolhof te vinden. In het doolhof waren bepaalde herkenningspunten geplaatst die de ratten konden helpen om de weg te vinden. Maar dan moesten ze zich die herkenningspunten natuurlijk wel herinneren. Na het experiment (zes weken later, dus) werden de ratten weer in het doolhof geplaatst.

Resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn heel opvallend. De ratten die dagelijks glucose-fructosestroop binnenkregen en geen omega 3-vetzuren kregen, deden er veel langer over om de weg door het doolhof te vinden. Ook vertoonden de synapsen (de verbindingen die ons helpen om ons dingen te herinneren of te leren) minder activiteit. “Hun hersencellen hadden moeite om met elkaar te communiceren en verstoorden zo de vaardigheid van de ratten om helder na te denken en zich de route die ze zes weken eerder hadden geleerd te herinneren.” Ook ontdekten de onderzoekers dat de ratten resistent leken te zijn voor insuline. Dit stofje is ook betrokken bij het functioneren van de synapsen, maar bleek niet langer in staat om de hersencellen te beïnvloeden: het had aan kracht ingeboet.

Fructose
Maar hoe komt het nu precies dat de ratten zoveel moeite hadden om de weg te vinden? De onderzoekers hebben wel een idee. Ze vermoeden dat het aan de fructose ligt. Te veel fructose kan ervoor zorgen dat insuline niet langer kan bepalen hoe cellen suiker (een bron van energie, red.) gebruiken en opslaan. Hierdoor missen de cellen de energie die de ratten nodig hebben om helder te denken.

Hoewel het onderzoek zich beperkt tot ratten kan het geen kwaad om ook als mensen voorzichtig te zijn met fructose. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hele zoete toetjes beter in kunt ruilen voor fruit of yoghurt. En wie toch niet van voedsel met toegevoegde zoetstoffen af kan blijven, doet er verstandig aan om ook voldoende omega 3-vetzuren te eten. “Onze resultaten laten zien dat hetgeen je eet invloed heeft op hoe je denkt. Een dieet met veel fructose kan op lange termijn het vermogen van je brein om te leren en informatie op te slaan, aantasten. Maar omega 3-vetzuren aan je maaltijd toevoegen, kan de schade helpen beperken.”

Bronmateriaal

"This is your brain on sugar: UCLA study shows high-fructose diet sabotages learning, memory" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Myself (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd