‘Dieet kan diabetes type 2 genezen’

Mensen die nog maar net diabetes type 2 hebben, kunnen er mogelijk nog vanaf komen door twee maanden lang een dieet te volgen, zo blijkt.

Wetenschappers van de Newcastle University verzamelden elf mensen die nog maar relatief kort diabetes type 2 hadden: ze hadden de aandoening maximaal vier jaar onder de leden. De proefpersonen werden op een dieet gezet: ze dronken twee maanden lang alleen vloeibare dieetdrankjes en kregen enkel groente zonder al teveel zetmeel voorgeschoteld.

Resultaten
Al na een week waren de resultaten van het dieet zichtbaar: het bloedsuiker dat de proefpersonen voor het ontbijt hadden, was vergelijkbaar met dat van gezonde mensen. Uit MRI-scans bleek dat de hoeveelheid vet in de alvleesklier was afgenomen van acht naar zes procent.

WIST U DAT…

…diabetes type 1 mogelijk ook te genezen is?

Genezen?
Zodra de twee maanden voorbij waren, kregen de proefpersonen adviezen mee naar huis. Ze mochten weer gewoon eten, maar moesten wel gezond en niet te veel eten. Drie maanden later namen de onderzoekers weer een kijkje bij de proefpersonen. En wat bleek? Zeven van de elf mensen had geen diabetes meer.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is nader onderzoek noodzakelijk, zo benadrukken de onderzoekers. Zo is onduidelijk of ook mensen die al langer diabetes hebben baat kunnen hebben bij het dieet. Ook is onbekend of het effect van het dieet op lange termijn blijft. Mensen met diabetes zouden niet op eigen houtje met een dieet aan de slag moeten gaan: zo’n drastisch dieet mag alleen onder toezicht van een arts worden uitgevoerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd