Een nieuw onderzoek naar de twee mislukte sterren die het dichtst bij onze zon in de buurt staan, suggereert dat het systeem niet enkel uit twee mislukte sterren bestaat. Er zou ook een planeet te vinden zijn.
De twee mislukte sterren worden aangeduid als Luhman 16AB en vormen samen een dubbelstersysteem. De sterren zijn ‘mislukt’, omdat ze niet zwaar genoeg zijn om waterstof in hun kern te verbranden.
Bruine dwergen
Luhman 16AB werd pas dit jaar ontdekt. De twee sterren gaan vooralsnog de boeken in als de twee dichtstbijzijnde bruine dwergen: de afstand tot de zon is ongeveer 6,6 lichtjaar.
Massa
Onderzoekers hebben het dubbelstersysteem nu nog eens bestudeerd. Zo ontdekten ze dat beide sterren een massa hebben die tussen de dertig en vijftig keer zo groot is als de massa van Jupiter. De afstand tussen de twee sterren is ongeveer drie keer zo groot als de afstand tussen de aarde en de zon. “Omdat de twee dwergen (die om elkaar heen cirkelen, red.) zo weinig massa hebben, hebben ze ongeveer twintig jaar nodig om hun baan te voltooien,” vertelt onderzoeker Yuri Beletsky.
Maar daar blijft het niet bij. De onderzoekers hebben ook de posities van beide bruine dwergen met grote nauwkeurigheid kunnen vaststellen, zo schrijven ze in dit paper. En terwijl ze dat deden, ontdekten ze kleine afwijkingen in de bewegingen van de bruine dwergen. Het suggereert dat Luhman 16AB nog een speler telt. Waarschijnlijk gaat het om een planeet. “Verdere observaties zijn nodig om het bestaan van de planeet te bevestigen,” benadrukt onderzoeker Henri Boffin.