Dichtstbijzijnde extreem snelle ster ontdekt

extreme ster

Astronomen hebben de dichtstbijzijnde extreem snelle ster ontdekt. De ster heeft een ongelofelijke snelheid van 1,7 miljoen kilometer per uur en bevindt zich op ongeveer 400 biljard kilometer afstand van de aarde.

Tot op heden hebben onderzoekers twintig zogenoemde ‘hypervelocity stars’ ontdekt. Het zijn sterren die zich met extreme snelheden door ons sterrenstelsel verplaatsen. Het lijkt erop dat de sterren het overblijfsel van dubbelstersystemen zijn. Die systemen – bestaande uit twee sterren die om elkaar heen cirkelen – kwamen ooit te dicht bij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg terecht. De zwaartekracht van dat zwarte gat kreeg grip op één zo’n ster en slingert de ander ver weg. Die ster verandert zo in een ‘hypervelocity star’.

Groot
En nu hebben onderzoekers dus opnieuw zo’n extreem snelle ster ontdekt. De ster is de dichtstbijzijnde ‘hypervelocity star’ die tot op heden ontdekt is. Daarnaast is het de op één na helderste ster die tot op heden gevonden is. Ook behoort de ster tot de grootste supersnelle sterren die astronomen tot nu opgespoord hebben.

Gevaarlijk?

Kan zo’n door een zwart gat weggeslingerde ster een gevaar gaan vormen voor onze aarde? Nee, waarschijnlijk niet. Onderzoekers hebben gekeken hoe de sterren die zich nu nabij het zwarte gat bevinden eventueel zouden kunnen worden weggeslingerd en geen enkel ster lijkt dan een risico te zijn voor onze planeet. Bovendien ontstaan deze extreem snelle sterren naar schatting slechts één keer in de 100.000 jaar.

Snelheid
De ster heeft de naam LAMOST-HVS1 gekregen en heeft – ten opzichte van de snelheid van het centrum van de Melkweg – een snelheid van meer dan 1,7 miljoen kilometer per uur.

Dichtbij
De ster bevindt zich op zo’n 62.000 lichtjaar van het centrum van ons sterrenstelsel. De afstand tot de aarde bedraagt zo’n 400 biljard kilometer. De ster heeft een massa die ongeveer negen keer groter is dan die van de zon. Bovendien is deze vier keer warmer en – als we deze vanaf dezelfde afstand als de zon zouden beschouwen – 3400 keer helderder. De ster is met zijn 32 miljoen jaar wel aanzienlijk jonger dan onze zon.

De ontdekking van deze ster is belangrijk, omdat deze ons meer kan vertellen over het zwarte gat in onze Melkweg en de mysterieuze ring van donkere materie die zich rond ons sterrenstelsel bevindt. “We kunnen die halo van donkere materie niet zien, maar de zwaartekracht ervan oefent invloed uit op de ster. We verkrijgen informatie door te kijken naar de baan en snelheid van de ster die beïnvloed worden door de zwaartekracht van verschillende delen van ons sterrenstelsel.”

Bronmateriaal

"Nearest Bright ‘Hypervelocity Star’ Found" - Utah.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Ben Bromley / University of Utah

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd