Diabetespil bestrijdt Alzheimer

Een pil die momenteel veelvuldig wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2, blijkt de vorming van een belangrijke hersenafwijking te voorkomen. En dat is groot nieuws. De hersenafwijking leidt namelijk in veel gevallen tot Alzheimer. Dat concluderen Engelse onderzoekers. Het gaat om de pil metformine. De pil regelt het bloedsuiker en heeft weinig bijwerkingen.

De onderzoekers gaven muizen metformine en verbaasden zich vervolgens over de gevolgen daarvan. De pil zorgde ervoor dat een natuurlijk enzym geactiveerd werd. Dit enzym ging vervolgens de vorming van giftige proteïnen die zich normaal gesproken opbouwen in de zenuwcellen van Alzheimerpatiënten, tegen.

Hoewel de resultaten van het onderzoek overduidelijk zijn, blijven de onderzoekers voorzichtig. Er is nog veel meer onderzoek nodig om te achterhalen of de medicatie ook bij mensen werkt.

Het goede nieuws is dat metforminw in tegenstelling tot andere medicijnen die ontwikkeld worden tegen Alzheimer, sneller kan worden ingevoerd. De medicatie wordt namelijk al gebruikt en is reeds als veilig bestempeld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd