Deze zomer is de natste in eeuw tijd

De tamelijk mislukte zomer van dit jaar breekt een record: het is de natste sinds 1906, zo stelt het KNMI vandaag.

Het zal niet aan uw aandacht ontsnapt zijn: het is koud en vochtig buiten. Maar hoe verhoudt de zomer van 2011 zich ten opzichte van andere zomers? Het KNMI zet het vandaag in een persbericht op een rijtje.

Regen
Hieruit blijkt dat de zomer van 2011 de natste in een eeuw tijd is. Gemiddeld viel er over het hele land 350 millimeter. Dat is 125 millimeter meer dan normaal. In De Bilt viel zelfs 389 millimeter. De zomer ging dit jaar vergezeld door acht dagen waarop in 24 uur tijd 50 millimeter of meer viel. Ook dat is bijzonder: normaal gesproken telt een zomer in Nederland slechts zes van zulke dagen.

WIST U DAT…

…andere landen weer te kampen hebben met extreme droogte? Mogelijk kan daar in de toekomst met laserstralen iets aan gedaan worden.

Temperatuur
Maar het bleef niet bij neerslag alleen. Ook de temperatuur was iets lager dan ‘normaal’. De Bilt komt gemiddeld uit op 16,3 graden Celsius: zo’n 0,7 graden onder het normale gemiddelde. Vijftig dagen kwam de temperatuur boven de twintig graden uit: normaal zijn dat zestig dagen in een Hollandse zomer.

Minder zon
Met al die buien daalde ook het aantal zonuren sterk. Het KNMI telde er landelijk 525. Dat zijn er 83 minder dan normaal.

Hebben we dan eigenlijk wel een zomer gehad? Misschien kunt u het zich niet meer herinneren maar 28 juni was een mooie dag. De temperatuur liep in het oosten op tot 34,5 graden: de warmste dag van dit jaar. Daarnaast mochten we ons natuurlijk ook verheugen in een prachtig voorjaar.

Bronmateriaal

"Zomer niet eerder zo nat" - KNMI.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door solidether (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd