Deze zelflerende, superzuinige waterstofauto gaat de strijd aan in de Shell Eco-marathon

De auto bepaalt zelf hoe hard er gereden moet worden om zo zuinig mogelijk te rijden.

Elk jaar ontwerpt het studententeam van de Technische Universiteit Delft de nieuwste super-efficiënte waterstofauto. En dit is ‘m: de Eco-Runner 9, de trots waarmee de studenten dit jaar de winst tijdens de Shell Eco-marathon hopen te behalen. De waterstofauto heeft, omgerekend naar benzine, een equivalent van 4000 kilometer op 1 liter benzine. Maar dat is misschien nog niet eens het indrukwekkendste. Want de superzuinige auto is ook nog eens uitgerust met zelflerende software, waardoor de auto zelf keuzes kan maken om zo zuinig mogelijk vooruit te komen.

Autonoom
De studenten ontwikkelden een slim programma dat in vaktermen een ‘neuraal-netwerk’ wordt genoemd. Het betekent dat deze verbanden ziet tussen de omstandigheden op de weg en de route. Vervolgens berekent de auto zelf de snelheid en de remkracht die in een situatie het beste zijn om zo zuinig mogelijk te rijden.


In dit filmpje kun je de Eco-Runner 9 in actie zien!

Zuinig
Hier gingen van tevoren echter heel wat simulaties aan vooraf. Maar een getraind netwerk kan binnen enkele milliseconden de juiste rijinstructies geven, met wel 99 procent zekerheid. Op deze manier kan er op elk punt van de race, ongeacht onvoorziene omstandigheden, toch zo zuinig mogelijk gereden worden. “Het is fantastisch hoe ons neurale netwerk kan leren hoe het de beste strategie berekent,” zegt Chief Strategy Stefan de Gijsel. “Maar de grootste winst valt te behalen in hoe we het neurale netwerk vervolgens implementeren in de auto.”

Software
Afgelopen jaar gebruikten de studenten portofoons om de uitkomsten van de software aan de coureur door te geven. Maar dit jaar is er gekozen voor een andere oplossing. Om efficiënt en direct van de software gebruik te maken, wordt de motor van de auto direct aangestuurd door de software zonder dat de coureur gas hoeft te geven. Echter kan de coureur altijd de controle van de motor overnemen mocht dat nodig zijn.

De waterstofauto zal tijdens de Shell Eco-marathon zijn kunde moeten gaan bewijzen. Dit jaar vindt dit event van 5 tot 8 juli plaats in Londen. Duizenden studenten reizen dan af naar de Engelse hoofdstad om te strijden om de titel van meest efficiënte voertuig. Het doel is om zo min mogelijk brandstof – in het geval van de Eco-Runner is dat waterstof – te gebruiken op het parcours. De visie van het team is om een duurzame toekomst te promoten, door het bouwen van een zo efficiënt mogelijk door waterstof aangedreven voertuig. “Een auto die rijdt op een groene brandstof en dat dan ook superefficiënt doet, is naar onze mening de ultieme vorm van duurzame mobiliteit,” aldus teammanager Ruben Hortensius.

Bronmateriaal

"Delftse studenten onthullen extreem zuinige waterstofauto met autonome software" - Technische Universiteit Delft

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd