Deze week tot wel 42 vallende sterren per uur te zien!

De meteorenzwerm Perseïden bereikt later deze week zijn piek.

En met een beetje geluk kun je deze week dan ook tientallen meteoren per uur spotten. Het beste moment daarvoor, dient zich in de nacht van woensdag op donderdag aan. Volgens Hemel.waarnemen.com zou je dan tussen 30 en 42 Perseïden per uur moeten kunnen zien.

Eerder of later
Komt het donderdag niet uit? Geen probleem. Ook in de dagen ervoor en erna zijn nog heel wat meteoren uit deze bekende meteorenzwerm te zien. Dus: ga er deze week laat op de avond op uit!

Kleed jezelf warm aan, zoek een donker plekje op en richt je blik op het noordoosten. Daar vind je de zogenoemde radiant van deze meteorenzwerm: het sterrenbeeld Perseus. Dit is het sterrenbeeld waar de meteoren vandaan lijken te komen. Lukt het je niet om dit sterrenbeeld te vinden? Niet getreurd; de Perseïden lijken weliswaar uit dit sterrenbeeld te komen, maar zijn aan een groot deel van de nachthemel – en dus niet alleen in de omgeving van de radiant – te zien. Dus blijf gewoon omhoog kijken. Spot je een meteoor? Volg dan het spoor dat deze gevolgd heeft en kijk of je zo bij Perseus uitkomt. Als dat het geval is, heb je een Perseïde gespot. Is dat niet het geval, dan heb je een meteoor gespot die niet tot deze meteorenzwerm behoort.

In 2011 maakten astronauten vanuit het internationale ruimtestation tijdens de Perseïden deze foto van een meteoor. Afbeelding: Ron Garan / NASA.

Maan
De omstandigheden om Perseïden te spotten, zijn wel eens gunstiger geweest. Zo kan de maan dit jaar wel eens wat roet in het eten gooien. Deze is redelijk verlicht en komt kort na middernacht op. Het maanlicht kan er dan voor zorgen dat het licht van de zwakkere Perseïden niet meer te zien is. Maar toch mag je deze week – bij helder weer – verwachten zo’n tientallen ‘vallende sterren’ per uur te zien.

Oorsprong
De term ‘vallende sterren’ is overigens wel een beetje misleidend. De lichtflitsjes die je tijdens het hoogtepunt van de meteorenzwerm kunt zien, hebben namelijk niets met sterren te maken. Ze ontstaan doordat stof- en puindeeltjes de atmosfeer van de aarde binnendringen en de lucht vóór zich comprimeren en aan het gloeien brengen. Vanaf het aardoppervlak ontstaat zo het voor meteoren zo kenmerkende lichtflitsje. Dat er elk jaar in augustus heel veel van deze lichtflitsjes te zien zijn, is te danken aan komeet Swift-Tuttle. Deze komeet heeft heel wat stof en puin in zijn baan achtergelaten en in augustus beweegt de aarde door de baan van deze komeet heen, waardoor de Perseïden-meteorenzwerm ontstaat.

Over de komeet
Swift-Tuttle werd in 1862 ontdekt en doet er zo’n 133 jaar over om een rondje om de zon te voltooien. De laatste keer dat de komeet het binnenste van ons zonnestelsel bezocht, was in 1992. De komeet is met een omvang van 26 kilometer behoorlijk groot.

Voor wie deze week op pad wil gaan om de Perseïden te spotten, hebben we nog een aantal belangrijke tips. Zo is het allereerst verstandig om jezelf warm aan te kleden. Hoewel de temperaturen deze week hoog liggen, kan het ’s nachts of ’s avonds laat – zeker als je zomaar stil op de grond of op een ligbed ligt – behoorlijk koud worden. Daarnaast is het verstandig om een plekje op te zoeken met weinig lichtvervuiling; hoe donkerder de omgeving is, hoe beter je de meteoren kunt zien. Veel plezier!

Bronmateriaal

"De meteorenzwerm Perseïden in augustus 2020" - Hemel.waarnemen.com
"Perseids" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESO / S. Guisard

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd