Deze week: een dubbele meteorenregen

Als het meezit kunnen we eind deze week wel eens getuige zijn van één van de mooiste meteorenregens van het jaar.

In augustus is het altijd raak met de Perseïden: een prachtige meteorenregen. Dit jaar treffen we het echter niet: de meteorenregen gaat vergezeld door een volle maan, waardoor de meteoren minder goed zichtbaar zijn.

Delta Aquariden
Maar dat wil niet zeggen dat er dit jaar helemaal niets te zien is. Eind deze week is het namelijk tijd voor de Delta Aquariden. Deze meteoren zijn normaal gesproken niet zo heel spectaculair. Maar zeker nu de Perseïden wat twijfelachtig zijn, is het de moeite waard om te kijken. Het moment waarop de Delta Aquariden pieken, beginnen de Perseïden namelijk ook net op gang te komen en gooit de maan nog geen roet in het eten. Bovendien kunnen de meteorenzwermen samen tot wel dertig meteoren per uur produceren.

WIST U DAT…

Augustus
Wie vrijdag niet in de gelegenheid is om te kijken, kan ook begin augustus nog wel wat meteoren zien. Voor het beste zicht zoekt u een donker gebied op. De Perseïden pieken dit jaar op 12 augustus en kunnen dan tot wel 120 meteoren per uur opleveren. Hoewel de maan het zicht wat kan ontnemen, wil dat niet zeggen dat er niets van de meteorenzwerm te zien is. Wanneer de maan ondergaat en de zon nog niet op is, zijn vaak ook nog meteoren te zien.

Hoewel meteorenzwermen in de volksmond vaak aangeduid worden als ‘vallende sterren’ is dat eigenlijk een misleidende term. Wat u ziet, zijn kleine stofdeeltjes van kometen die in de atmosfeer verbranden. Of we de stofdeeltjes in hun volle glorie zien verdwijnen, is nog even afwachten: in Nederland is het weer al meerdere malen een spelbreker gebleken.

Bronmateriaal

""Spectacular" Double Meteor Shower This Week" - News.nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dominic Alves (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd