Deze voedingsmiddelen verkleinen waarschijnlijk de kans op tinnitus

Tinnitus is een ernstig probleem dat wereldwijd naar schatting een op de zeven volwassenen treft. Uit een meta-analyse blijkt nu dat je het risico op oorsuizen mogelijk vermindert door meer fruit, vezels, zuivelproducten en cafeïne te eten.

De onderzoekers denken dat het beschermende effect te maken heeft met de positieve invloed van deze voedingsmiddelen op hart- en bloedvaten en het zenuwstelsel. Ook wijzen ze op de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van dit soort voedsel. Wel benadrukt het team dat hun bevindingen geen directe oorzaak-gevolgrelatie aantonen. De conclusies van de meta-analyse moeten daarom met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.

De rol van voeding bij tinnitus
Uit eerdere studies is bekend dat het eten van hoogwaardige voedingsstoffen een positief effect kan hebben op het gehoor. Dit komt omdat de bloedtoevoer naar het binnenoor erdoor verbetert en tegelijk de oxidatieve schade en ontstekingsreacties verminderen in het auditieve centrum. Er komen echter tegenstrijdige resultaten naar voren en het was tot voor kort nog niet helemaal duidelijk welke voedingsmiddelen de symptomen erger maken en welke ze verlichten.

Hier lag dus een schone taak voor de wetenschap om dieper op in te gaan. Het team ploos meerdere databases uit en vond uiteindelijk acht observationele studies – met in totaal 301.533 volwassen proefpersonen – die geschikt waren voor hun meta-analyse. Al deze onderzoeken zochten naar het verband tussen tinnitus en voeding en beoordeelden in totaal 15 soorten voedingsmiddelen op hun potentiële helende werking.

De deelnemers vulden vragenlijsten in over de hoeveelheid koolhydraten, cafeïne, eieren, fruit, vezels, vet, vlees, eiwitten, suiker, vis, groenten en zuivel in het dieet. Alleen de verhoogde inname van fruit, voedingsvezels, zuivelproducten en cafeïne bleek gelinkt aan een verminderde kans op tinnitus. Meer fruit eten verkleinde de kans met 35 procent, vezels verminderden het risico met 9 procent, zuivel leidde tot een risico-afname van 17 procent en een extra kopje koffie verminderde de kans met 10 procent.

Er rolden geen positieve of negatieve correlaties uit de bus voor tinnitus in combinatie met andere voedingsmiddelen. De resultaten bleven ook na vervolgonderzoek intact, al wijzen de schrijvers er wel op dat het verband tussen cafeïne-inname en tinnitus omstreden blijft.

Wat is tinnitus?
Tinnitus is het horen van geluid zonder dat er een externe geluidsbron in de buurt is. Mensen met tinnitus beschrijven het vaak als een piep, zoem, fluit of brom die constant of af en toe aanwezig is. Het komt veel voor: zo’n 14 procent van de volwassenen wereldwijd heeft er in meer of mindere mate last van. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld na een avond uit met harde muziek, maar het kan ook blijvend zijn. De oorzaken lopen uiteen: gehoorschade, ouderdom, stress of een ontsteking kunnen een rol spelen. Voor veel mensen is het oorsuizen niet alleen vervelend, maar ook erg vermoeiend. Het kan zorgen voor slaapproblemen, angst of somberheid. Tinnitus is gelinkt aan depressie, angst, stress en in ernstige gevallen zelfs aan zelfmoord. Een echte oplossing bestaat nog niet, maar er zijn behandelingen die de klachten minder zwaar maken, zoals gedragstherapie, counseling, medicatie, ontspanningsoefeningen, gaming-apps of het gebruik van een hoortoestel. In sommige gevallen helpt het om aanpassingen in voeding of leefstijl te doen, al werkt dat niet voor iedereen hetzelfde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd