Deze video van Jupiters manen: echt of nep?

  NASA-ingenieur Kevin M. Gill deelde in 2018 via Twitter een prachtige video van de Joviaanse manen Io en Europa die voorbij de Grote Rode Vlek van Jupiter reizen. Is dit een echte video of kijken we hier naar CGI?

  Voyage of the Moons

  De waarheid ligt ergens in het midden. Gill gebruikte voor de video meerdere foto’s die de Cassini-ruimtesonde in 2001 maakte, waaronder deze foto van Io en deze foto van de maan Europa voor de Grote Rode Vlek. Io is uitgeknipt en op de foto van de Grote Rode Vlek geplakt. Vervolgens is er beweging toegevoegd, waardoor het net lijkt alsof Io en Europa voor de Grote Rode Vlek zweven.

  De bewegingen van Io en Europa zijn niet waarheidsgetrouw, maar dat is bewust gedaan. De kijker van de video reist mee aan boord van een ruimtevaartuig dat op hoge snelheid langs de manen reist. Vanuit een stationair perspectief zou Io sneller bewegen dan Europa, respectievelijk 17 en 14 kilometer per seconde.

  De video is dus niet echt, maar de gebruikte foto’s van de manen van Jupiter en de Grote Rode Vlek zijn dus wel echt gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. Er is creatief geknipt en geplakt om een mooier resultaat te krijgen. Of dit ethisch gezien over het randje is? Je mag zelf oordelen.

  De Cassini-ruimtesonde vloog na een kort bezoekje aan Jupiter door naar Saturnus. De sonde verbleef een heel decennium bij de ringplaneet en dat leverde veel mooie foto’s op. Bekijk de veertig mooiste Cassini-foto’s. Deze lijst is samengesteld door de bezoekers van Scientias.nl.

  De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

  Bronmateriaal

  Archief Scientias.nl

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd