Deze acht uitvindingen maken het leven makkelijker

Koken, afwassen, de heg knippen, de hond vermaken, strijken: het huishoudelijke leven is niet makkelijk. En zeker niet als een huishouden bestaat uit twee full-time kostwinnaars. Scientias.nl presenteert acht geweldige uitvindingen, waardoor u in 2020 lekker op de bank kunt blijven zitten.

Ramen zemen? Niet nodig!
Ook zo’n hekel aan het zemen van uw ramen? Wat als dit in de toekomst niet meer hoeft? Wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van een raam, dat zichzelf schoonhoudt door stof en water af te stoten. Door een speciale coating blijven ramen brandschoon. Deze coating helpt ook zonnepanelen gloednieuw te houden. Erg handig voor de Mars Exploration rovers, die afhankelijk zijn van zonlicht op de planeet Mars, maar die niet zelf hun zonnepanelen kunnen poetsen.

Overbodig toetsenbord
Denken gaat razendsnel. U denkt vlugger dan dat u praat of schrijft. Wat als deze gedachten automatisch omgezet kunnen worden naar woorden? Dat zou uw leven een stuk makkelijker (en sneller) maken! Wetenschappers zijn in staat om met electrocorticografie hersengolven om te zetten in karakters. Speciale computersoftware focust zich op bepaalde hersengolven, waardoor de software precies weet aan welke karakters een persoon denkt. Handig!

Nooit meer koken
Ook zo’n hekel aan koken? Misschien hoeft het in de toekomst niet meer! Een voedselprinter produceert uw gewenste gerecht met één druk op de knop. In de voedselprinter zitten kamers met verschillende ingrediënten. Deze ingrediënten komen samen in een mixkamer, waar de smurrie wordt gekookt of gekoeld. Uiteindelijk plaatst de printerkop het gerecht laag voor laag op een bord. Ideaal voor gezinnen waar de frituurpan een centrale plek in de keuken heeft.

Weg met de winkelende vrouw
Mannen zijn vaak niet zo blij als hun vrouwen op koopjesjacht gaan. De vrouwen komen thuis met tien verschillende paren schoenen en – vanzelfsprekend – meerdere bijpassende sjalen of handtasjes. Dit gaat ten koste van de kastruimte én van het budget. In de toekomst krijgt de man het gelukkig een stuk makkelijker. Een Taiwanese schoen verandert van kleur door zonlicht. Vrouwen hoeven dus niet tientallen schoenen te kopen, maar hebben aan één paar voldoende. Er zijn twee nadelen: de kleuren zijn niet zelf te bepalen (de zon kiest) en na zestig uur zijn de microcapsules met lichtgevende deeltjes op. Uiteindelijk blijft er dus één kleur schoen over.

Altijd wc-papier bij de hand
Voor een kopje suiker gaat u nog bij de buurman langs. Maar voor een wc-rol? Nee, dat is te genant. Toch verdwijnen de witte rollen sneller dan het licht uit het kleinste kamertje van uw huis. Er is een oplossing: de Witte Geit. De Witte Geit is een machinedie zelf wc-papier maakt. Gooi uw oude papier in de machine en u krijgt er wc-rollen voor terug. Helaas verbruikt de Witte Geit meer elektriciteit dan de aanschafprijs van een wc-rol (20 cent), maar in geval van (hoge) nood, kan zo’n machine altijd van pas komen!

Lage stookkosten
Een groot deel van het maandelijks geld gaat op aan de energiekosten. Elektriciteit – groen is of niet-milieuvriendelijk – is nu eenmaal duur. Maak kennis met de Bloom box. De Bloom box is een nieuw soort brandstofcel, dat elektriciteit produceert door zuurstof in de lucht te combineren met elk soort brandstof (zonne-energie, gas en biogas). Eén Bloom box is genoeg om één huis te voorzien van elektriciteit. De makers van de Bloom box denken dat over twintig jaar iedereen zo’n kastje in huis heeft staan. Wij wachten in spanning af of deze toekomstvisie uitkomt.

Bye, bye file
7:51 uur op de A12 richting Utrecht. In plaats van 120 kilometer per uur rijdt iedere auto met een snelheid van amper twee kilometer per uur. File. Waarschijnlijk stapt u liever later uit bed, dan dat u uw tijd verdoet in een file. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Martin Aircraft Company heeft een interessante oplossing: de jetpack. Voor een slordige 75.000 dollar vliegt u met deze jetpack over files heen. Gaat er wat mis in de lucht? Dan is er altijd nog de inbegrepen parachute. De jetpack kan met een volle tank een afstand van honderd kilometer afleggen. Genoeg om de langste files links te laten liggen.

Robot doet de was
Eindelijk is ‘ie er: de robot die zelf wast en was opvouwt. Voor u heel erg enthousiast wordt, moeten we u waarschuwen: het stalen vriendje is handig, maar langzaam. Zo kost het opvouwen van een handdoek hem zo’n 25 minuten. De robot scant verschillende objecten, waardoor het apparaat een goed beeld krijgt van wat hij op moet vouwen. De wasrobot is een grote doorbraak in de robotica. Nu nog graag een beetje meer tempo!

Bronmateriaal

Het archief van Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd