Deze spin doet aan bondage om het vege lijf te redden

Mannetjes van de soort Pisaurina mira binden het vrouwtje voorafgaand aan de seks vast om te voorkomen dat ze hen later opeet.

In de ogen van een vrouwelijke P. mira dienen mannetjes eigenlijk twee doeleinden. Ten eerste zijn ze nodig om haar te bevruchten. Maar zodra dat gebeurd is, heeft ze andere plannen met het mannetje. Als ze de kans krijgt, eet ze het mannetje namelijk direct na de daad op. Dat hapje kan ze als mama in spe namelijk goed gebruiken.

Vastbinden
Maar de mannetjes laten het er niet bij zitten, zo stellen onderzoekers in het blad Biology Letters. Sommige mannetjes slagen er namelijk in om de poten van het vrouwtje voorafgaand aan de daad met zijde te omwikkelen, waardoor ze na de daad kansloos is en de mannetjes het hele avontuur kunnen navertellen.

Zijde
Onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. Ze zetten een aantal mannetjes en vrouwtjes bij elkaar en keken wat er gebeurde. Bij sommige mannetjes hadden de onderzoekers – heel gemeen – ervoor gezorgd dat deze niet in staat waren om zijde te produceren. Zowel de mannetjes die zijde konden produceren als de mannetjes die dat niet konden, slaagden er vaak in om met een vrouwtje te paren. Maar de mannetjes die geen zijde produceerden, stierven vrijwel direct erna.

Lange poten
Eerder was onderzoekers al opgevallen dat mannelijke P. mira relatief lange voorpoten bezitten. Dit onderzoek kan dat wellicht verklaren. Uit de experimenten blijkt dat mannetjes de vrijpartij vaker overleefden als ze lange poten hadden. Mogelijk stellen de lange poten de mannetjes in staat om het vrouwtje te bedwingen en de zijde strak om haar poten te wikkelen.

Een vrouwtje bedwingen en vastbinden, is voor het mannetje natuurlijk heel voordelig. Maar wat voor gevolgen heeft het voor het vrouwtje? Dat is nog onduidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd