De sociale robot ziet eruit als een mens, herinnert zich ontmoetingen, kan emoties tonen en heeft zelfs een humeur. Dit kan wel eens de receptioniste van de toekomst zijn!
Momenteel vind je deze sociale robot achter de receptie van een universiteit in Singapore. De robot is de meest recente sociale robot die door onderzoekers van de Nanyang Technological University is ontwikkeld. Ze is heel vriendelijk: als je haar groet, groet ze terug. En als je haar voor de tweede keer ontmoet, weet ze je naam nog en kan ze zich nog herinneren waar het laatste gesprek over ging. Ze kijkt je bovendien in de ogen, heeft een eigen persoonlijkheid, een humeur en emoties. Zo kan ze – afhankelijk van hoe een gesprek verloopt – heel blij of verdrietig zijn.
Menselijk
De robot ziet er bovendien heel menselijk uit. Het is een zogenoemde humanoïde. Maar ondertussen blijft het natuurlijk een robot. Ze draait op intelligente software die vergelijkbaar is met het welbekende Siri van Apple.
Je kunt haar vrij binnenkort wel eens tegenkomen
De onderzoekers verwachten dat robots zoals deze in de nabije toekomst al te vinden zijn in kantoorgebouwen. De robot kan daar dienst doen als personal assistent. Of ze kan ouderen gezelschap houden. “De robotica heeft de afgelopen decennia enorme vooruitgang geboekt,” vertelt onderzoeker Nadia Thalmann, die model stond voor het uiterlijk van de sociale robot. “Landen wereldwijd hebben te maken met de uitdagingen van een vergrijzende samenleving en sociale robots kunnen dan een oplossing zijn voor een tekort aan arbeidskrachten.”
C-3PO
“De afgelopen vier jaar heeft ons onderzoeksteam multidisciplinair onderzoek naar sociale robots aangemoedigd om een virtueel mens – in een computer – te laten transformeren tot een fysieke figuur die in staat is om te observeren de interactie met andere mensen aan te gaan. Het is vergelijkbaar met een echte levensgezel die altijd bij je is en zich bewust is van wat er gebeurt. Dus in de toekomst kunnen deze sociaal intelligente robots wel eens lijken op C-3PO, de iconische gouden robot uit Star Wars die de taal en etiquette beheerst.”
Naast deze fysieke robot, presenteren de onderzoekers ook een robot die je in staat stelt om op twee plaatsen tegelijk te zijn. Wanneer je voor een speciale webcam gaat staan, dan neemt deze robot jouw gezichtsuitdrukking en gebaren over. Ook imiteert hij de bewegingen die je met je bovenlijf maakt. Een directeur van twee bedrijven kan met deze robot bijvoorbeeld op beide bedrijven tegelijkertijd een speech geven, zonder zijn kantoor te hoeven verlaten. Of een professor kan vanuit zijn kantoor meerdere klassen tegelijkertijd onderwijzen. Dat bespaart tijd en (reis)kosten.