Deze ruimtesonde kostte ruim één miljard dollar, maar maakt schitterende foto’s van de grootste planeet van ons zonnestelsel

Deze zomer draait Juno al zes jaar om Jupiter: de grootste planeet van ons zonnestelsel. In deze zes jaar heeft het ruimtevaartuig al veel prachtige foto’s gemaakt. Vandaag staan we stil bij enkele kosmische meesterwerken.

Juno kan zulke schitterende beelden van Jupiter maken, omdat de gevoelige apparatuur van het ruimtevaartuig veilig zijn opgeborgen in een titanium kluis. De wanden van deze kluis houden straling tegen, waardoor de instrumenten aan weinig straling worden blootgesteld. Dit is belangrijk, want Juno nadert de bovenzijde van Jupiters wolken tot een afstand van 4.100 kilometer. Naast een kleurencamera (JunoCam) heeft het ruimtevaartuig een magnetometer, UV-spectograaf, een detector voor geladen deeltjes, een instrument om zwaartekrachtmetingen uit te voeren, een infraroodcamera en een radiometer aan boord. Verder is Juno uitgerust met 18.698 zonnecellen die samen 400 watt genereren: genoeg om Juno operationeel te houden.

De vijf foto’s hieronder zijn gemaakt door de JunoCam. Het zijn voornamelijk foto’s van Jupiter zelf, omdat de groothoekcamera niet ontwikkeld is om de Joviaanse manen te fotograferen. Alleen tijdens scheervluchten langs manen zijn er meer details zichtbaar. Door de lage resolutie en doordat de compressie voor versturen plaatsvindt, kun je deze camera het beste vergelijken met een dashcam.

Woelige zuidpool van Jupiter
Op de onderstaande foto zie je het zuidpoolgebied van Jupiter. Het is een composietfoto van verschillende beelden, die zijn samengevoegd. De bekende wolkenbanden ontbreken. Wel zie je hier verschillende cyclonen met een grootte van 10.000 kilometer.

De bekendste eeuwigdurende storm
Juno heeft al veel foto’s gemaakt van de beroemde Grote Rode Vlek. Dit is een eeuwigdurende storm die zelfs vanaf de aarde met een kleine telescoop zichtbaar is. Astronomen zien de storm al enkele decennia krimpen, maar gelukkig hoeven we niet bang te zijn dat deze eyecatcher van Jupiter ooit gaat verdwijnen. De foto hieronder laat de Grote Rode Vlek in ware kleuren zien. Dat wil zeggen: als we zelf Jupiter zouden bezoeken, dan zou de Rode Vlek er ongeveer zo uitzien.

Hieronder nog een fantastische foto van Jupiter, maar nu zijn de kleuren wel iets bewerkt. Naast de Grote Rode Vlek zie je daarboven nog een enorme, ovaalvormige storm. Deze draagt de naam Oval AB.

Geen structuur te herkennen
Als de kleuren van de foto’s worden bewerkt, dan valt op hoe dynamisch de atmosfeer van de reuzenplaneet is. Er is ogenschijnlijk geen lijn of structuur te herkennen, zoals op de foto hieronder. Op het moment dat het ruimtevaartuig deze foto maakte, was deze zo’n 12.326 kilometer van Jupiters wolkentoppen verwijderd. Dit kiekje verveelt nooit.

Gapend gat in de atmosfeer
In 2019 ontdekte Juno een gapend gat in het wolkendek van de gasreus. mdat donkere kleuren in de atmosfeer van Jupiter vaak ‘dieper’ zijn dan lichtere tinten, nemen de onderzoekers aan dat de mysterieuze zwarte vlek mogelijk een diep gapend gat is.

Ovale storm op Jupiter
Hieronder zie je twee grote stormen op Jupiter. Éen storm heeft een fraaie ovale vorm. Deze foto is gemaakt in 2021.

Stormachtige atmosfeer met klassieke strepen
Tenslotte nog een prachtige opname van de stormachtige atmosfeer van de zuidpool. De klassieke banden en strepen zijn herkenbaar. De fraaie afbeelding is samengesteld uit vier afzonderlijke foto’s die zijn vastgelegd door de JunoCam aan boord van de sonde. Juno maakte de foto’s in 2020 toen het ruimtevaartuig zich tussen de 49.500 en 100.400 kilometer boven Jupiters wolkentoppen bevond.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Archief Scientias.nl
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd