Deze rondvliegende bol zuigt objecten op en bezorgt ze elders

De toekomstige assistent is geen mens, maar een drone! Wetenschappers ontwikkelden een rondvliegende bol die voorwerpen ophaalt en wegbrengt.

Maak kennis met een nieuw soort drone: een grote, rondvliegende bol die zich autonoom in elke richting kan verplaatsen. Vervolgens kan de drone geheel zelfstandig een flesje water, appel, of ander voorwerp oppakken en verplaatsen naar de plek die jij wilt.

Vliegende assistent
De drone bestaat uit een lichte ring waar acht propellers aan hangen. In het midden van de ring zit een roteerbare, helium bol met een geïntegreerd grijpelement. Hierdoor kan het systeem voorwerpen opzuigen en verplaatsen. Dit nieuwe staaltje technologie kan hele nieuwe mogelijkheden bieden voor toekomstige werkplekken. Zo zou de drone dienst kunnen gaan doen als rondvliegende assistent in bijvoorbeeld hele hoge gebouwen of in moeilijk toegankelijke ruimtes.

Zonder piloot
Er is geen piloot of controleur nodig die het vliegende object bestuurt. De bol is voorzien van een GPS-systeem. Bovendien heeft de drone twee camera’s aan boord die de omgeving scherp in de smiezen houdt. Bij het opzuigen van objecten worden de twee camera’s ook gebruikt voor coördinatie.

Contact met de bol is niet gevaarlijk, zelfs niet als je er per ongeluk een keer tegenaan botst

De drone kan allerlei voorwerpen met verschillende vormen meenemen. Hij is zelfs in staat om meerdere objecten tegelijkertijd mee te nemen. Daarnaast is – in tegenstelling tot andere drones – contact met de bol niet gevaarlijk. Ook niet als je er per ongeluk een keer tegenaan botst.

De drone zou in hoge gebouwen goed dienst kunnen doen als assistent. Credits: Festo
De drone zou in hoge gebouwen goed dienst kunnen doen als assistent. Credits: Festo

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd