Deze rode lynx is als een mens begraven

  sieraden

  Een fossiel dat archeologen dertig jaar geleden in een grafheuvel vonden is nu geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om een rode lynx, die 2.000 jaar geleden door Indianen is begraven.

  De rode lynx is gevonden in een grafheuveltje in het westen van de staat Illinois. Het dier was pas een paar maanden oud toen hij werd begraven. Hij droeg een ketting met een berentand en zeeschelpen. De archeologen beweren dat het de eerste keer is dat er een wilde kat is gevonden die is begraven als een mens.

  rode-lynxDomesticatie of spirituele verklaring?
  Er zijn twee mogelijke verklaringen voor. Het is aannemelijk dat de Indianen in contact kwamen met het jonge dier en zich over hem ontfermden. Mogelijk probeerden zij het dier tam te maken. Zo ja, dan is dit een concreet voorbeeld van hoe honden, katten en andere dieren zijn gedomesticeerd. Een andere mogelijkheid is dat het dier op spiritueel gebied veel betekende voor Indianen en dat de rode lynx daarom met sieraden is begraven.

  Grafheuvels
  In totaal zijn er veertien grafheuvels gevonden van verschillende groottes gevonden langs de Illinois-rivier. De grootste grafheuvel is 28 meter breed en 2,5 meter hoog. In de jaren tachtig van de vorige eeuw troffen archeologen hier 22 overledenen aan, die in een ring rondom een tombe zijn begraven. In de tombe vonden zij het skelet van een kind. Ook werd er een klein diertje gevonden met een ketting van zeeschelpen en een berentand. Wetenschappers dachten dat het om een hond ging. De resten verdwenen vervolgens in het archief van het staatsmuseum van Illinois.

  Geen puppy
  Nu zijn de resten opnieuw geanalyseerd en blijkt dat het helemaal geen puppy is. “Toen ik de schedel zag, wist ik direct dat het een katachtige was”, zegt zooarcheoloog Angela Perri van het Max Planck Instituut. Na een grondig onderzoek blijken het de resten van een rode lynx te zijn, oftewel een wilde kat. “We hebben al bijna 70 grafheuvels uitgekamd, maar nog nooit zoiets als dit aangetroffen”, zegt archeoloog Kenneth Farnsworth.

  Verklaring?
  Het is nog onduidelijk waarom een wilde kat is begraven. De archeologen durven geen stelling in te nemen, omdat er slechts één exemplaar is gevonden. Maar misschien vinden zij in de toekomst wel meer rode lynxen in grafheuvels. Wie weet!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd