Deze robothond is onmogelijk omver te duwen

robot

Het bedrijf Boston Dyamics heeft weer een nieuw speeltje: Spot. Een robothond die – zoals uit een filmpje blijkt – in veel opzichten op een echte hond lijkt en onmogelijk omver te lopen is.

Boston Dynamics – begonnen als een spin-off van het Massachusetts Institute of Technology, maar inmiddels in handen van Google – heeft in het verleden al verschillende robots ontwikkeld. Bijvoorbeeld ATLAS: een superrobot die niet kan struikelen en in veel opzichten lijkt op een mens. ATLAS kan onder meer ingezet worden tijdens rampen om mensen te redden. Maar Bosten Dynamics laat zich bij het ontwikkelen van robots ook regelmatig leiden door niet-mensachtigen. Zo ontwikkelde het bedrijf de robotcheeta die maar liefst 46,6 kilometer per uur kan rennen.

En nu komt het bedrijf met een nieuw speeltje: Spot. Een ongeveer 73 kilogram zware robothond. De robot is ontwikkeld om voorraden door onherbergzame gebieden te torsen. En wie denkt de robot met een flinke trap uit koers te kunnen brengen, heeft het mis. Spot kan wel tegen een stootje, zo blijkt uit het filmpje dat Boston Dynamics heeft vrijgegeven.

Heuveltje op, heuveltje af, over bestrating, door de bossen, een trap beklimmen: Spot kan het allemaal aan. Continu roterende sensoren op zijn ‘kop’ stellen de robot in staat om te navigeren. Dankzij een accu zijn draden overbodig en kan Spot vrijelijk bewegen. En dat doet hij een stuk gemakkelijker dan BigDog: een robothond die Boston Dynamics eerder ontwikkelde en die een stuk zwaarder en logger is.

Bronmateriaal

Youtube
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd