Noten staan in de schijf van vijf, ze zijn een gezonde aanvulling op ons dieet. Maar de ene noot is de andere niet. Volgens nieuw onderzoek zijn vooral paranoten belangrijk voor onze darmen.
Dat ontdekten onderzoekers van de Braziliaanse Federal University of Viçosa (UFV). Ze keken meer specifiek naar de effecten van paranoten bij vrouwen met overgewicht of obesitas. Bij hen verbeterde de zogenoemde darmdoorlaatbaarheid, ook wel bekend als het lekkende darmsynsdroom, waarbij schadelijke stoffen door de darmwand kunnen gaan. Ook verminderde het ontstekingsniveau in de darmen door het eten van paranoten.
Goed voor vrouwen met overgewicht
Hoewel de studie maar klein is, biedt hij wel voldoende bewijs om paranoten aan te bevelen en zo op eenvoudige wijze de darmgezondheid te verbeteren. “Regelmatige inname van paranoten kan een veelbelovende aanvulling zijn op een gezond eetpatroon voor het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de darmdoorlaatbaarheid bij vrouwen met overgewicht of obesitas die een strikt dieet volgen”, schrijven de onderzoekers.
Ze vonden 46 vrouwen met een BMI boven de 25 die mee wilden doen aan de studie. Zij werden verdeeld in twee groepen. Acht weken lang volgden ze een dieet met een beperkt aantal calorieën. De ene groep kreeg dagelijks twee paranoten, de andere groep niet. En die twee noten maakten al een verschil, bleek uit de belangrijkste biomarkers in ons lichaam. Zoals gezegd verminderde het ontstekingsniveau substantieel bij de noteneters en ook de darmdoorlaatbaarheid verbeterde, zij het in geringere mate.
Het is selenium
Vermoedelijk is selenium het goedje dat deze positieve effecten veroorzaakt. Het element fungeert als een antioxidant, dat onze cellen beschermt en slijtage vermindert. “Selenium speelt een cruciale rol bij het beheersen van de ontstekingsreactie doordat het oxidatieve stress vermindert”, schrijven de onderzoekers. Obesitas zorgt vaak voor stress in het lichaam en leidt tot ontstekingen, wat het risico op allerlei gezondheidsproblemen vergroot, maar paranoten beschermen daar dus enigszins tegen. Voor het gewichtsverlies maakte het overigens niet uit of de vrouwen paranoten aten of niet. Daarvoor is – logischerwijs – calorierestrictie veel belangrijker.
Om echt met zekerheid te kunnen zeggen dat paranoten goed zijn voor de gezondheid van onze darmen moeten er grotere studies worden uitgevoerd onder meer diverse groepen deelnemers. Er zijn nu immers alleen vrouwen onderzocht en er is ook geen onderscheid gemaakt in leeftijd of afkomst bijvoorbeeld. Maar dit is een goed begin. Gezondere darmen hebben niet alleen op zichzelf tal van voordelen, de paranoten werden ook nog eens gelinkt aan een lagere bloeddruk.
Niet te veel
Maar we moeten vooral niet overdrijven met de noten. Te veel selenium is juist giftig voor ons lichaam. Houd het dus bij een of twee paranoten per dag en profiteer van de gezondheidsvoordelen. “Onze bevindingen tonen aan dat het eten van paranoten goed is vanwege het selenium dat erin zit en dat dit een positieve impact heeft op het ontstekingsniveau en de darmgezondheid”, schrijven de onderzoekers tot besluit.
Selenium is een spoorelement dat rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadiging. Het maakt zware metalen minder giftig en is belangrijk voor een goed werkende schildklier. Nergens zit zoveel selenium in als in paranoten, maar ze zijn lang niet de enige bron. Het mineraal zit ook in vis, vlees, zuivelproducten en bepaalde groenten. Bovendien heeft je lichaam er maar weinig van nodig. Je zult dus niet snel een tekort oplopen, schrijft het Voedingscentrum. Mocht je dat onverhoopt toch hebben, dan kun je dat merken aan hartstoringen, spierpijn en spierzwakte.
Een verhoogde darmdoorlaatbaarheid, ook wel bekend als een lekkende darm, houdt in dat de wand van de dunne darm beschadigd is en te doorlaatbaar wordt. Normaal gesproken fungeert de darmwand als een barrière, die ervoor zorgt dat alleen voedingsstoffen, water en elektrolyten het lichaam kunnen binnendringen. Bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid kunnen echter ook ongewenste stoffen zoals bacteriën, onverteerde voedseldeeltjes en gifstoffen door de darmwand heen in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot spijsverteringsklachten, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel, voedselintolerantie, ontstekingen en vermoeidheid. Oorzaken zijn vaak slechte voeding, stress, medicijngebruik zoals ibuprofen, en overmatig alcoholgebruik. De darmgezondheid kan herstellen door gezonder te gaan leven en te zorgen dat je minder stress hebt. Mogelijk zijn er ook probiotica die kunnen helpen om de darmwand te herstellen.